200207161 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Onkos täällä kilttejäsijoituskauppiaita?

Julkaistu: 23.12.2002 14:48

Joulun ja vuodenvaihteen aikoihin eri puolilla maapalloa kysellään, ketkä ovatkaan olleet vuoden mittaan kilttejä. Kristikunta juhlii Jeesusta, joka opetti lähimmäisenrakkautta, hyviä tekoja ja anteeksiantoa. Samaan aikaan kansalaisten kiltteyttä kiertelee arvioimassa ensin joulupukki, sitten heti perään omissa maissaan pakkasukko.

Jos sijoituskauppiaita arvostellaan samalla kiltteysasteikolla kuin useimpia lapsia, joulupukki tuo varmaan lahjoja pankkiireillekin. Mutta jos pankkiirien lahjat jaetaankin todellisen kiltteyden ja vilpittömyyden mukaan, jää monen sijoituskauppiaan joulu laihanlaiseksi. Vaarassa ovat niin työnantajan kuin joulupukin vuosibonukset.

Joulupukin tavallista ankarampi kiltteyspuntarointi – ja mahdollinen tuima tuomio – perustuu maailman arvopaperimarkkinoiden pääkadun Wall Streetin suurimpien pankkien tunnustamiin tuhmuuksiin.

Kymmenen maailman suurinta sijoituspankkia sopi viime viikolla Yhdysvaltain valvontaviranomaisten kanssa maksavansa sijoittaja-asiakkailleen melkein puolentoista miljardin korvaukset tahallisesti harhaanjohtavista sijoitussuosituksista.

Pankit myöntävät sijoittajien laajamittaisen vedätyksen keinotekoisen suopeilla suosituksilla.

Pankit maalailivat sijoitustutkimuksillaan liian ruusuisen kuvan monesta arvopapereita myyvästä yhtiöstä, jotta suosituksia esittävä pankki saisi arvopaperimyynnin hoitaakseen. Arvopaperimyynti ja siihen liittyvät palkkiot olivat pankeille tärkeämpi asia kuin sijoittaja-asiakkaiden etu – ja luottamuksen säilyttäminen.

Miljardikorvauksiin myöntyneet – eli käytännössä väärinkäytökset tunnustaneet – pankit ovat Citigroupin, Credit Suisse First Bostonin ja Merrill Lynchin kaltaisia kansainvälisiä jättipankkeja.

Meikäläiset pankit tai pankkiirit eivät ole sekaantuneet amerikkalaisjupakkaan. Mutta kyllä joulupukki taitaa tapauksesta valpastua täälläkin. Lahjojen saamiseksi voi yksi jos toinenkin suomalaispankkiiri joutua vastaamaan tavallista tiukempaan tenttiin.

– Onkos sitä ajettu joka käänteessä asiakkaan etua, vai onko tullut putsattua oman konsernin tai tärkeimpien asiakkaiden salkuista roskapaperia pienempien asiakkaiden salkkuihin?

– Mikäs olikaan sen tuoreimman listautumisen laita – tuliko yhtiön tila nyt katsottua huolellisesti ja selostettua sijoittajille niin kuin asiat ovat, vai tuliko sittenkin myytyä sekundaa priimana?

– Koskas on viimeksi tullut neuvottua asiakkaalle, ettei näillä levottomilla markkinoilla oikeastaan kannattaisi tehdä yhtään mitään, ainakaan ostaa osakkeita?

Kysymykset voivat olla tavallista tiukempia, sillä joulupukki kyllä tietää yhtä sun toista markkinoiden luonteesta. Esimerkiksi sen, että tuhmiksi tunnustautuneet maailman suurimmat pankit toimivat kaikilla vähänkin kiinnostavilla markkinoilla, myös Suomessa. Ja sen, että mitä suuret edellä, sitä pienet perässä.

Toivottavasti tentti sittenkin lopulta sujuu hyvin, olemmehan me suomalaiset tunnetusti rehtiä väkeä ja meikäläiset pankkiiritkit varmaan pohjimmiltaan kilttejä.

Tuoreimmat osastosta