200203749 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Venezuela alkaa hermostuttaa öljymarkkinoita

Julkaistu: 23.12.2002 9:47

Venezuelan öljyteollisuuden yleislakko ja maan hallituksen kyvyttömyys selvittää tilannetta alkaa hermostuttaa öljymarkkinoita. OPECin tänä aamuna antama ilmoitus, ettei se kykene tai halua korvata Venezuelan tuotantoa ainakaan pariin viikkoon on nostanut öljyn hintaa jyrkästi Aasian raaka-ainemarkkinoilla ja hermostuttaa muuten joulun odotukseen asennoituneita osake- ja valuuttamarkkinoita. Muuten markkinoilla on ollut rauhallista tilastojen jäätyä enimmäkseen odotusten mukaisiksi.

Yhdysvaltojen perjantaina julkistama lopullinen tilasto heinä-syyskuun kokonaistuotannosta oli jotakuinkin odotusten mukainen. Kokonaistuotannon varastokomponenttia tarkistettiin jonkin verran ylöspäin, mikä kertoo tuotteiden menekin olleen hieman ennakkotietoja heikompaa, mikä puolestaan vähentää uuden tuotannon tarvetta jatkossa. Kiinteät investoinnin muuhun kuin asuntoihin laskivat jo kahdeksantena perättäisenä vuosineljänneksenä. Keskuspankin pääjohtaja Alan Greenspan arvioi nimenomaan Yhdysvaltojen investointien kärsivän talouskehityksen epävarmuudesta, mikä pitää talouden kasvua hitaana tulevan vuoden alkupuoliskolla.

Osakemarkkinat piristyivät perjantaina hetkeksi amerikkalaispankkien päästyä sopimukseen viranomaisten kanssa sijoitustutkimuksen oikeellisuudesta käydyissä oikeusriidoissa. Dow Jones vahvistui 1,7, S&P 500 1,3 ja Nasdaq 0,7 prosenttia. Aasiassa Nikkei on vahvistunut 0,2 prosenttia ja Topix jatkanut jotakuinkin ennallaan. Hang Seng on laskenut puoli prosenttia ja Kospi 2,5 prosenttia, Kospia painaa öljyn hinnan nousu joka heikentää teollisuuden odotuksia.

Korkomarkkinoilla Yhdysvaltojen 10 vuoden viitelainan tuotto on sahaillut hermostuneesti Irakin tilanteen ja öljyn hinnan vuoksi. Euroalueen rahamarkkinoiden koronlaskuodotukset ovat ennallaan.

Valuuttamarkkinoilla dollari on painunut 120 jeniä kohti ja Japanin viranomaisten toimien todennäköisyys voimistuu. Euro on säilynyt vakaasti 1,026 dollarin tietämissä. Eurokorot ovat laskusuunnassa yhteisvaluutan vetäessä sijoituksia turvaan vuodenvaihteen yli.

Markkinat ovat vakiintumassa joulun ja vuodenvaihteen tauolle Irakin ja Venezuelan tilanteiden pitäessä pientä epävarmuutta yllä.

Tuoreimmat osastosta