200202251 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Skandia vetäytyy Yhdysvalloista

Julkaistu: 20.12.2002 19:43

Koventunut kilpailu USA:ssa pakottaa Skandian keskittämään voimansa Eurooppaan

Ruotsalainen finanssikonserni Skandia vetäytyy pois Yhdysvaltain markkinoilta. Maa on ollut sen suurin yksittäinen markkina-alue ja sitä on aiemmin pidetty yhtiön toiminnan lippulaivana ja kasvun tuojana.

Yhtiö myy USA:n-toimintansa 1,5 miljardilla dollarilla amerikkalaiselle vakuutus- ja finanssiyhtiölle Prudential Financialille, joka on Yhdysvaltain toiseksi suurin henkivakuuttaja.

Skandian mukaan vetäytymisen syynä on USA:n markkinoiden dramaattinen muuttuminen. Kasvun sijasta niistä on tullut rasite yhtiön tulokselle, sillä parin viime vuoden aikana Skandian liiketoiminta USA:ssa on heikentynyt huomattavasti.

Osakesidonnaisten vakuutus- ja sijoitustuotteiden kauppa on kärsinyt osakemarkkinoiden alamäestä. Osakemarkkinoiden laskun lisäksi vaikeudet johtuvat Skandian johdon mukaan siitä, että amerikkalaiset yhtiöt ovat ryhtyneet kilpailemaan sijoitushenkivakuutusten markkinoilla samoilla tuotteilla kuin Skandia.

– Yhdysvaltain markkinoilta on odotettavissa jatkossa heikompaa kasvua ja kannattavuutta, yhtiö perustelee päätöstään.

Uranuurtajasijoitusvakuutuksissa

Aikanaan 90-luvun lopussa Skandia oli uranuurtaja tuomalla sijoitussidonnaisia henkivakuutuksia Yhdysvaltain markkinoille. Sen Yhdysvaltain-valloitusta pidettiin esimerkillisenä ja nerokkaana menestystarinana. Nyt samoja tuotteita myyvät muutkin.

Kaupasta saamansa rahat yhtiö aikoo käyttää velan lyhentämiseen. Lisäksi se uskoo pystyvänsä parantamaan toiminnallista tulostaan merkittävästi.

– Luopumalla USA:n-toiminnoista tasapainotamme Skandian riskiprofiilia ja lisäämme huomattavasti sekä rahoituksellista että toiminnallista liikkumavapauttamme, Skandian pääjohtaja Lars-Eric Petersson perustelee kauppaa.

Heikot Amerikan markkinat olisivat yhtiön mukaan estäneet asetettuihin tavoitteisiin yltämistä.

USA:sta poistumisen ansiosta yhtiö uskoo pystyvänsä keskittymään paremmin ydinmarkkinoilleen Skandinaviassa ja muualla Euroopassa.

Lisäksi se hakee kasvua uusilta markkinoilta muun muassa hakemalla toimintalisenssiä Kiinasta. Japanin-toiminnassa on yhtiön mukaan tapahtumassa käänne kasvuun ja Australiassa toiminta on saanut lupaavan alun. Yhtiö jatkaa myös Latinalaisessa Amerikassa.

Markkinoilla kiitetäänSkandian päätöstä

Yhdysvaltain markkinat ovat tähän mennessä tuoneet 29 prosenttia Skandian liikevaihdosta. Myös yli puolet sen hoidossa olevista varoista on ollut amerikkalaista alkuperää.

Markkinoilla Skandian ratkaisuun vetäytyä USA:n markkinoilta ollaan tyytyväisiä. Yhtiön ongelmat Yhdysvalloissa ovat huolestuttaneet sijoittajia jo tämän vuoden ajan.

Vielä syyskuussa Skandia vahvisti USA:n yhtiötään mittavalla pääomaruiskeella markkinoita rauhoittaakseen. USA:n ongelmat ovat vaikuttaneet myös siihen, että aiemmin syksyllä luottoluokituslaitos Standard & Poor’s alensi Skandian luottoluokitusta.

Skandian osakekurssi on laskenut vuoden alusta yli 70 prosenttia. Yhtiö on vuoden mittaan vähentänyt henkilöstöään ja myynyt toimintoja.

Toiminnat ostanut Prudential puolestaan uskoo American Skandian ostamisen parantavan sen osakekohtaista tulosta ensi vuonna 0,15 dollaria. Prudential on pohtinut myös vahinkovakuutustoiminnastaan luopumista.

Tuoreimmat osastosta