200202517 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Patria sai suurtilauksen Puolasta

Julkaistu: 20.12.2002 19:01

Panssariajoneuvojen myynti onSuomen puolustusteollisuuden historian suurin kauppa

Puolustusvälineitä valmistava Patria on saanut 1,3 miljardin dollarin (1,27 miljardin euron) panssariajoneuvotilauksen Puolasta. Patrian toimitusjohtajan Jorma Wiitakorven mukaan kauppa on ylivoimaisesti suurin, jonka suomalainen puolustusvälineteollisuus on koskaan tehnyt ulkomaille.

Wiitakorven mukaan kauppa parantaa Patrian mahdollisuuksia myydä panssariajoneuvoja myös muualle Eurooppaan.

Patria rakentaa 690 panssaroitua neliakselista AMV-miehistönkuljetusvaunua vuosina 2004–2010 Puolassa. AMV on lyhenne sanoista Armoured Modular Vehicle eli modulaarinen pyöräajoneuvo.

Sarjan ensimmäiset vaunut valmistetaan Patrian Hämeenlinnan-tehtaassa, josta tuotanto siirtyy asteittain Puolaan. Wiitakorven mukaan Suomessa valmistetaan muutamia kymmeniä vaunuja. Suomeen jää kuitenkin joidenkin tärkeimpien osien valmistus senkin jälkeen, kun tuotanto on siirtynyt Puolaan.

Wiitakorpi ei halua vielä arvioida kaupan täsmällistä vaikutusta työllisyyteen. Hänen mielestään tärkeintä kaupassa on se, että se luo pitkäjänteisyyttä Patrian panssariajoneuvotoimintaan. Liiketoimintajohtaja Heikki Hulkkosen mukaan kauppa lisää eniten töitä yhtiön projektihallinnossa.

Vaikutusta liikevaihtoonei vielä tiedetä

Patrian puolalainen kumppani ja pääurakoitsija on Katowicen lähellä sijaitseva Wojowske Zaklady Mechaniczne -yhtiö. Hulkkosen mukaan kauppaan sisältyvän ehdon mukaisesti Patria käyttää mahdollisuuksien mukaan puolalaisia toimittajia ja komponentteja.

– Toistaiseksi ei voi sanoa, paljonko kauppa tuo Patrialle liikevaihtoa, Hulkkonen kertoo.

Kaupan ehtona ovat vastakaupat. Patria on toimittanut Puolan talousministeriölle vastakauppaesityksensä, jotka kattavat yhtiön mukaan Puolaan maahantuotavien laitteiden kokonaisarvon.

Wiitakorpi arvioi, että Patria voi käyttää Puolan tuotantoa hyväkseen myydessään AMV-vaunuja muihin maihin tulevaisuudessa. Seuraavina vuorossa ovat Belgia ja T?ekki, joista ainakin toisessa panssariajoneuvojen hankinta etenee tarjouskilpailuun todennäköisesti jo ensi vuonna.

AMV ei ole vielä Suomessakaan sarjavalmistuksessa, vaan vaunuja on valmistettu vasta muutama Suomen puolustusvoimille. Wiitakorven mukaan maailmalla suuntaus on pois tela-ajoneuvoista pyörillä kulkeviin panssariajoneuvoihin.

Patria voitti tarjouskisassa itävaltalaisen Steyr-Daimler-Puchin ja sveitsiläisen Movagin. Tarjouskilpailu alkoi marraskuussa, mutta Wiitakorven mukaan kaupasta neuvoteltiin puolitoista vuotta.

Patrian omistajat ovat Suomen valtio ja Euroopan suurin ilmailu- ja puolustusteollisuuskonserni EADS. Konsernin liikevaihto oli 218 miljoonaa euroa viime vuonna. Sen palveluksessa oli 2 225 ihmistä.

Tuoreimmat osastosta