200205044 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Pelko ohjaa päättäjiä ja kansalaisia

Julkaistu: 20.12.2002 11:25

Maapallon asukkaiden ja yritysten voimakas keskinäinen riippuvuus on iskenyt tajuntaamme oikeastaan yhden sukupolven aikana. Filosofi Maija-Riitta Ollilan mielestä ihminen ei ole paljon muuttunut keskiajasta. Silloin kirkonmiesten pelottelema rahvas pelkäsi monenlaisia asioita ja tunsi voimattomuutta, koska tietoa oli vähän ja esimerkiksi kulkutauteja vastaan olivat keinot vähissä. Nyt tiede ja tiedonvälitys ovat kehittyneet, mutta maailman monimutkaisuuden tajunneet ihmiset tuntevat voimattomuutta.

Kun maailman monimutkaisuuksiin ei pysty vaikuttamaan, ihminen supistaa seurantakenttänsä siihen piiriin, johon pystyy vaikuttamaan.

– Suomalaisia ei kiinnosta keskustella EU:n perustuslaista, mutta missikisat kiinnostavat, Ollila kärjistää.

Ollila on esitelmöinyt työpaikkojen koulutustilaisuuksissa. Tyypillinen kysymys kuuluu: Eikö ole mitään toivoa? Ihmisten on vaikea löytää aktiivisen toimijan paikkaa.

Pelko vaikuttaa myös yhteiskunnalliseen päätöksentekoon. Ollilaa harmittaa, että yhä useammin yhteiskunnallisia päätöksiä tehdään viime tipassa, reaktiivisesti, pelon ajamina tai pahimpien kuprujen korjaamiseksi. Päättäjiltä puuttuvat myönteiset visiot.

– Syntyy lyhytkestoisia ratkaisuja, Ollila varoittaa.

Tuoreimmat osastosta