Markkinoilta häviää miljardi - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kuka tukisi tukiasemavalmistajia

Vuosi 2002 on ollut kurja mobiiliteollisuuden puolijohdevalmistajille, mutta muutaman vuoden päästä sitä muistellaan hyvänä aikana. Tämän vuoden 2,48 miljardin dollarin markkinat kituvat 1,41 miljardiin dollariin vuonna 2006. Vuonna 2001 markkinat olivat 2,59 miljoonaa dollaria.

18.12.2002 17:42

Huipputekniikan markkinatutkimuslaitos In-Stat/MDR sanoo tukiasemamarkkinoiden laskun johtuvan useiden tekijöiden yhteisvaikutuksesta. Tukiasemien tarve lähenee saturaatiota monilla alueilla, joilla uusia tilaajia ei enää tule verkkojen piiriin. Mobiilioperaattoreiden tiukaksi käynyt taloudellinen asema heijastuu hintapaineina verkkolaitetoimittajiin, jotka puolestaan vaativat edullisempia tuotteita puolijohdevalmistajilta.

Toiseksi uudet puolijohdetuotteet osaavat käyttää kaistanleveyttä paljon aikaisempaa tehokkaammin ja, kolmanneksi, ne on integroitu entistä pitemmälle. Tämä on johtanut siihen, että tukiasemia tarvitaan entistä vähemmän ja niiden hinnat ovat laskeneet. Lopullinen niitti tulee siitä, että nykyaikaiset tukiasemat voidaan päivittää pelkästään ohjelmistoja tuoreuttamalla eikä rautatavaraa tarvita ollenkaan.

Tukiasemien puolijohdevahvistimia valmistavilla yrityksillä ei tulevaisuus näytä yhtään valoisammalta. Tästä vuodesta alkava markkinoiden kutistuminen jatkuu yhtä mittaa vuoteen 2006, jolloin niiden koko on kutistunut lähes puoleen.

Syyt ovat samanlaiset kuin tietoliikennepiireilläkin: heikentynyt kysyntä ja tekninen edistyminen. Nyt monen operaattorin vahvistin tekee saman kuin aikaisemmin monta yhden operaattorin vahvistinta ja hinnaltaan se on silti hieman edullisempi.

Eniten tukiasemien teknistä kehitystä on tapahtunut wcdma-laitteissa, mutta niiden tilaajat ovat jättäneet tilaukset rahapulassa tekemättä. Ontuva kysyntä rampauttaa tukiasematoimittajien talouden.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?