200204074 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Yrityslaina kääntyi kalliimmaksikuin asuntolaina

Julkaistu: 17.12.2002 18:47

Suomen Pankki: Pankkikilpailu on laskenut asuntolainojen marginaaleja

Lainamarkkinoilla tapahtui lokakuussa historiallinen käänne: yritysluotosta joutuu nyt maksamaan kovempaa korkoa kuin asuntolainasta. Perinteisesti pankit ovat perineet kotitalouksien asuntolainoista vajaan prosenttiyksikön korkeampaa korkoa kuin yritysluotosta, mutta syksyllä asuntolainaa sai keskimäärin 0,14 prosenttiyksikköä edullisemmalla korolla.

– Pankit kilpailevat asuntoluotoista nyt niin kovasti, että se on vetänyt korkomarginaaleja alaspäin, arvelee osastopäällikkö Antti Suvanto Suomen Pankista.

Pankit ovat tänä vuonna myöntäneet asuntolainoja ennätysvauhtia.

Kotitaloudet nostivat lokakuussa asuntolainaeuroja 13 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten, ja lainakanta oli lokakuussa noussut 30 miljardiin euroon. Luotot yrityksille ja asuntoyhteisöille kasvoivat samana vertailuaikana 10,5 prosentin vauhtia ja lainakanta oli liki 24 miljardia euroa.

Pankkikonserneista Nordea on selvä luotonannon ykkönen noin 40 prosentin osuudella. Osuuspankkiryhmällä on 28–30 prosentin siivu ja Sammolla vajaat 20 prosenttia.

Pankit opittukilpailuttamaan

Pääekonomisti Timo Lindholm Osuuspankkikeskuksesta sanoo, että oppikirjojen näkökulmasta korot ovat nyt aivan oikein päin: koska riski on yritysluotoissa korkeampi, koronkin kuuluu olla korkeampi.

Hän arvioi, että yritysluottojen ja asuntolainojen korkoero on kaventunut, koska lainanhakijat ovat oppineet kilpailuttamaan pankkeja.

Kun siihen liitetään pankkien kova kilpailu kotitalouksista, on siitä seurannut korkomarginaalien lasku asuntolainoissa.

Asuntorahoitusjohtaja Jussi Ala-Könni Nordeasta yhtyy Lindholmin kantaan henkilöasiakkaiden oppimisesta pankkien kilpailutukseen ja toisaalta pankkien yltyneeseen markkinaosuustaistoon.

– Aikaisemmin yritykset kilpailuttivat lainojaan ja saivat siksi luottonsa edullisemmin kuin henkilöasiakkaat. Nyt yksityisasiakkaatkin ovat oppineet kilpailutuksen, Ala-Könni sanoo.

Ala-Könnin mukaan korkoero yritysluoton hyväksi saattoi kymmenen vuotta sitten olla parikin prosenttiyksikköä, mistä se on pikkuhiljaa kaventunut. Nyt erot ovat hyvin pienet.

Asuntolainaa ei Ala-Könnin mukaan ole pankeissa pidetty sen riskipitoisempana kuin yrityslainaakaan, vaan ero on johtunut lähinnä kilpailusyistä.

Lindholm arvelee, että yrityslainojen edullisempi korko takavuosina saattoi johtua siitä, että pankeilla oli enemmän suuria yrityksiä laina-asiakkaina. Tänä päivänä suuryritykset saavat pelkällä nimellään rahoitusta muualtakin kuin pankeista, minkä seurauksena pankkien yrityslainaajien keskikoko on pienentynyt.

Korot käsi kädessäjatkossakin

Ala-Könni uskoo, että asuntolainojen ja yritysluottojen korot pysyvät hyvin lähellä toisiaan nyt pidemmän aikaa ja korkomarginaalit pyörivät yhden vaiheilla kummassakin luottotyypissä.

Lindholm puolestaan sanoo, että kun lainanottajat tottuvat johonkin korkomarginaaliin, sitä on hankala muuttaa.

– Yrityslainoissa jokainen tapaus on niin erilainen, ettei yhtenäistä käytäntöä ole olemassakaan.

Tuoreimmat osastosta