200207577 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Periksi ei anneta kuin pakosta

Julkaistu: 17.12.2002 15:56

Suomalaiset lainsäätäjät ovat osoittautuneet jääräpäisiksi. Erityistä jääräpäisyyttä on osoittanut valtiovarainministeriö, joka ei muuta suomalaista auto- ja alkoholiverotusta kuin vasta aivan viimeisen pakon edessä.

Suomen autoverojärjestelmä on tänä syksynä kokenut kovia. EY-tuomioistuin totesi syyskuussa, että Suomen autoverokäytäntö oli ristiriidassa EU:n lainsäädännön kanssa. Tuomioistuimen päätöksen jälkeen Suomi joutui laskemaan toisesta EU-maasta käytettynä tuodun auton verotusta.

Maanantaina korkein hallinto-oikeus (KHO) ilmoitti, että syyskuussa muutettu verotuskäytäntö on edelleen virheellinen. Tulli joutuu jälleen muuttamaan verotuskäytäntöä. Lainsäätäjä seuraa perässä, koska hallitus ei ole halunnut tehdä omaa esitystään autoveron muuttamisesta ennen kuin KHO on antanut oman päätöksensä.

Suomi joutuu vapauttamaan alkoholin tuonnin muista EU-maista viimeistään vuoden 2004 alussa. Muutos tapahtuu kertarysäyksellä ja hallitus joutuu alentamaan suomalaista alkoholiveroa. Ilman veronalennusta lisääntyvä tuonti syö alkoholiveropohjan olemattomaksi. Lipposen hallitus olisi voinut lieventää kertarysäystä alentamalla alkoholiveroa asteittain. Tätä ei haluttu tehdä, vaan asia jätetään seuraavan hallituksen murheeksi.

Hallituksen jääräpäisyys näissä asioissa on hämmentävää. Miksi väistämättömiä päätöksiä pitää vedättää niin pitkälle kuin mahdollista? Hallituksen venkoilulla auto- ja alkoholiverotuksessa ei tyylipisteitä hankita.

Tuoreimmat osastosta