200202466 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Luottamus omaan talouteen on vahva

12.12.2002 15:09

Kulutusluottojen käyttö on Suomessa reippaassa kasvussa asuntolainojen suosion ohella. Pankit ovat myöntäneet tänä vuonna yli 15 prosenttia enemmän uusi kulutusluottoja kuin viime vuonna. Tammi–syyskuussa uusia asuntolainoja nostettiin parikymmentä prosenttia viimevuotista enemmän.

Uusia asuntolainoja on tänä vuonna nostettu jo yli 7,5 miljardia euroa. Uusia kulutusluottoja myönnettiin kotitalouksille samaan aikaan noin 1,2 miljardia euroa.

Luottojen määrien kasvu kertoo siitä, että suomalaisilla on edelleen luja usko oman taloutensa myönteiseen kehittymiseen. Myös alhainen korkotaso houkuttelee tekemään suuria investointeja. Se on sinänsä hyvä asia, mutta mihinkään kulutusjuhliin ja ylivelkaantumiseen ei ole syytä sortua. Lainaa ottaessa on varauduttava myös siihen, ettei kaikki mene aina suunnitelmien mukaan.

Teollisuuden ja työnantajain keskusliiton TT:n tekemän työllisyyskyselyn mukaan teollisuuden työllisyys heikkenee tämän vuoden syksystä ensi vuoden syksyyn mennessä 2,5 prosenttia. Käytännössä tämä tarkoittaa noin 12 000 työpaikan häviämistä. Suhteellisesti eniten työpaikkoja häviää TT:n kyselyn mukaan vaate- ja tekstiiliteollisuudesta.

Luottojen kasvusta huolimatta kuluttajien maksuhäiriöt eivät ole juuri lisääntyneet. Turhaan synkistelyyn ei ole aihetta, mutta terve varovaisuus velkaantumisen suhteen on aina paikallaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?