2002010469 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Visioita tulevaisuuden tilinpäätösraportointiin

11.12.2002 17:36

Enronin, Worldcomin tai muiden kirjanpitokikkailuista kiinnijääneiden yhtiöiden jälkipyykkiä pestään täyttä häkää. Enää ei kysytä miksi, vaan miten väärinkäytökset ovat estettävissä. Vastausta voi hakea vaikkapa tilintarkastusyhtiö Pricewaterhouse Coopersin toimitusjohtajan Samuel A. DiPiazzan ja professori Robert G. Ecclesin kirjoittamasta kirjasta Building Public Trust - The Future of Corporate Reporting.

Herrojen mielestä amerikkalaisyhtiöiden tilikikkailu koskee koko maailmaa, sillä sotkut murensivat myös kuvaa tehokkaasti toimivista maailman rahoitusmarkkinoista.

Rahoitusmarkkinoiden tehokkuus on näet riippuvainen kaikkien saatavilla olevasta, ajankohtaisesta ja luotettavasta tiedosta, jota yhtiöiden antamat tulosraportitkin ovat. Kirjanpitoaan vääristelleet yhtiöt kuitenkin osoittivat, ettei kotimainen tai ulkomainen sijoittaja voi välttämättä luottaa yhtiön tulostietoihin.

Avoimuutta, rehellisyyttäja luotettavuutta kaivataan

DiPiazza ja Eccles toteavat, että yhtiöiden tulostiedottaminen on nyt kriisissä. He eivät hae syyllisiä, vaan lyövät pöytään jotain uutta: Kirjoittajien mielestä nyt on sopiva hetki kehittää kokonaan uusi, kansainvälinen tilinpäätösraportointimuoto, joka perustuu avoimuuteen, rehellisyyteen ja luotettavuuteen.

DiPiazzan ja Ecclesin mielestä luotettava ja avoin raportointi ei ole pelkästään yhtiön johdon tai hallituksen asia, vaan se koskee myös tilintarkastajia, tilinpäätösstandardien laatijoita ja markkinavalvojia. Myös analyytikoiden ja median olisi kannettava osansa luotettavan tiedon levittämisestä.

Raportointimalli perustuu kolmeen tasoon, jossa ensimmäisellä on kansainvälinen tilinpäätösnormisto. Toiseksi pitäisi luoda toimialakohtaiset tulos- ja raportointimallit, jotta pystyttäisiin paremmin tunnistamaan toimialan tärkeimmät arvoa tuottavat tekijät. Kolmanneksi tulisi löytää yrityskohtaiset lisäarvotekijät, kuten strategia ja johto, joita tulisi pystyä myös mittaamaan.

Raportointimalli voisi toimia käytännössä vain, jos jokainen siihen osallistuva ryhmä tietää ja kantaa vastuunsa. Tämä saattaa olla liikaa vaadittu näinkin laajalta joukolta.

DiPiazzan ja Ecclesin kirja sisältää paljon mielenkiintoisia ajatuksia, mutta nykypäivään niillä ei ole käyttöä. Ehkä tulevaisuudessa kirjoittajien visiot voisivat olla totta.

Samuel A. DiPiazza Jr, Robert G. Eccles: Building Public Trust - The Future of Corporate Reporting. John Wiley & Sons. 188 sivua. ISBN 0-471-26151-3.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?