Analyysi: Linuxin maailmanvaltauksen varalle MS:llä varasuunnitelma - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Microsoft toisella kädellä lyö, toisella ruokkii Linuxia?

Julkaistu: 11.12.2002 18:47

Järjestelmä- ja ohjelmistotoimittaja Microsoft Corporationin ympärillä pyörivät Linux-huhumyllyt lyövät toisiaan korvalle. Wall Street Journalin mukaan MS lähtee rajuun kampanjaan open source ?järjestelmien yleistymistä vastaan USA:ssa, mutta samaan aikaan toiset lähteet kertovat sen kehittävän vauhdilla Linux-yhteensopivia ratkaisuja.

It-alan tutkimuslaitos Meta Group Inc tietää kertoa, että jo vuoden 2004 loppuun mennessä lista Net-komponentteja on menossa Linux-alustalle. MS:n ei-julkisen suunnitelman mukaan Linuxin päälle alkavat ymmärtää myös SQL Server, IIS ja Exchange.

Tiettävästi kyseessä on MS:n varasuunnitelma, jos Linux todella tekee pelätyn ja lopullisen läpimurron palvelinrintamalla.

Isojen meno Linux-leiriin närästää

Jo nykyinen alle 20 prosentin tason osuus palvelinohjelmistoista hermostuttaa Microsoftia. Puhumattakaan ennusteesta, jonka mukaan puolet palvelimista pyörittäisivät Linuxia jo viiden vuoden kuluttua.

Tätä nykyä Linux kasvattaa tasaisesti suosiotaan julkisella sektorilla. IBM Corporation, Hewlett-Packard Company ja Dell Computer Corporation ovat ryhtyneet tarjoamaan Linux-pohjaisia palvelimia.

Vahingossa avoimelle puolelle?

Microsoft kieltää koko Linux-kehityslinjansa. Kaikki Meta Groupin väitteiden suuntaiset tiedot johtuvat MS:n mukaan esimerkiksi vahingossa tapahtuneista open source -osien käytöstä osana Microsoftin ohjelmia.

Toisaalta Microsoft on antanut ymmärtää, että se saattaa vielä "?tulla vastaan"? Windowsinsa kanssa kilpailtaessa julkisista järjestelmistä.

Tämä on tulkittu harkinnaksi hinnanalennuksesta, mutta voinee tarkoittaa myös ohjelmistoyhteensopivuutta Microsoftin salaisten lähdekoodien ja open source –ratkaisujen kanssa.

Tuoreimmat osastosta