200203240 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Sähköpula uhkaa jo Ruotsia ja Norjaa

Julkaistu: 9.12.2002 20:36

Barsebäckin kakkosreaktorin sulkeminen voi siirtyä

Häämöttävä sähköpula huolestuttaa ruotsalaisia ja norjalaisia. Poikkeuksellisen kuivan kesän ja syksyn seurauksena alentuneet vesivarastot, lumen vähyys sekä kylmän sään jatkuminen ovat räjäyttäneet sähkön hinnat pilviin. Sähköpörssi Nordpoolissa sähkön spot-hinta on kahdessa viikossa noussut 48,50 eurosta 93,31 euroon megawattitunnilta, siis lähes kaksinkertaistunut.

Niukkuudesta kertoo, että sähkön pörssihinnat ovat nyt yli nelinkertaisia viime vuoden marras-joulukuun hintoihin verrattuna. Myös energiantuottajien väitetään olevan osasyyllisiä hintojen nousuun. Voimayhtiö Vattenfallin kerrotaan tarkoituksellisesti vähentäneen varavoimaloista saatavan sähkön tuotantoa, mikä on siivittänyt hintoja.

Norjan energiaministeri Einar Steensnaes on kehottanut kansalaisia vähentämään sähkön kulutusta kaikin mahdollisin keinoin säännöstelyn uhalla, mikä on lisännyt markkinoiden hermostuneisuutta.

Kraftnät ei näe vaaraa

Asiantuntijoiden mukaan sähköpulan riski on Ruotsissa jopa suurempi kuin Norjassa. Kantaverkkoa ylläpitävä Svenska Kraftnät suhtautuu tilanteeseen kuitenkin tyynesti eikä usko energiapulan uhkaavan naapurimaatamme.

– Ei tilanne ole mitenkään uhkaava. Tuontikapasiteettimme on hyvä ja sähkön saatavuus on riittävällä tasolla, toteaa Svenska Kraftnätin tuotantopäällikkö Mikael Engwall.

Suuri osa Ruotsiin tuotavasta sähköstä on peräisin Tanskasta.

Voimayhtiö Sydkraft suhtautuu huomattavasti pessimistisemmin sähkön saatavuuden. Vesimäärä varastoissa alenee jatkuvasti ja tilanteen uskotaan kärjistyvän keväällä. Yhtiön strategiapäällikkö Curt Lindqvist arvelee, että pahimmassa tapauksessa Ruotsi ajautuu yhtä vakavaan energiapulaan kuin öljykriisin aikoihin 1970-luvulla.

Asiantuntijoiden mukaan tuleva sää ratkaisee paljon. Jos talvesta tulee leuto ja sateinen, hintojen uskotaan kääntyvän laskuun. Lähitulevaisu den sääennuste ei kuitenkaan lupaa helpotusta tilanteeseen.

Uhkaava energiapula on jälleen kerran vilkastuttanut keskustelua Juutinrauman kupeessa sijaitsevan Barsebäckin ydinvoimalan kakkosreaktorin kohtalosta. Hallituksen aiemman päätöksen mukaan kakkosreaktori on määrä sulkea ensi kesänä. Lakkauttamisen ehtona on kuitenkin, että syntyvä energiavaje saadaan katettua muilla keinoin.

Dagens Industri -lehden mukaan eduskunnan elinkeinovaliokunnan puheenjohtaja Marie Granlund (sos.dem.) on valmis keskustelemaan lakkauttamispäätöksen siirtämisestä, jos tarve vaatii. Barsebäckin ykkösreaktori suljettiin jo vuonna 1999.

Ruotsissa käytettävästä sähköenergiasta noin puolet on peräisin vesivoimasta, Norjassa vastaava luku on lähes 100 prosenttia.

PVO vaatii jo kuudetta ydinvoimalaa

Sähkön hinnan kova nousu on mainio asia ainakin ydinvoiman puolestapuhujille. Ainakin Pohjolan Voiman varatoimitusjohtaja Matti Kaisjoki varoittaa jo uhkaavasta sähköpulasta.

– Ilman uusia perusvoiman rakentamispäätöksiä ja olemassa olevien voimalaitosten käytön turvaamista kapasiteetti ei tule riittämään, sanoo Kaisjoki PVO:n sidosryhmälehdessä.

Kaisjoki muistuttaa, että Pohjoismaiden sähkömarkkinoiden avaamisen kuviteltiin takaavan kapasiteetin riittävyyden.

– Muuttaman vuoden kokemukset ovat opettaneet toimijoille kantapään kautta, että sähkömarkkinat eivät ole sen vakaammat kuin muutkaan raaka-ainemarkkinat.

Tuoreimmat osastosta