200205758 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Nokia alamäkeen päivän lopuksi – Elcoteq putosi

Julkaistu: 9.12.2002 20:34

Helsingissä kurssilasku syveni kaupankäynnin viimeisen tunnin aikana. Suurimman osan päivästä plussan puolella pysytellyt Nokia kääntyi pakkaselle ja jäi lopulta lähes kolmen prosentin alamäkeen ennen tänään julkaistavia väliaikatietoja loka–joulukuun tuloksesta.

Elcoteq putosi lähes 13 prosenttia sen kumppanin Wavecomin ilmoitettua perjantaina, että yhtiön kiinalainen pääasiakas TCL International Holdings on peruuttanut joulukuulle sovitut tilauksensa.

Hex-yleisindeksi hiipui lopulta 2,4 prosenttia ja lähes kaikki toimialat jäivät pakkaselle. USA:n osakemarkkinat olivat tukevasti pakkasella Helsingin päiväkaupankäynnin päättyessä.

Nokia heikentyi 2,8 prosenttia 17,94 euroon. Nordean Nokia-analyytikon Jussi Uskolan mukaan Nokia tullee nostamaan osakekohtaisen tulosennusteensa neljänneltä neljännekseltä 0,23–0,25 euron haarukan ylälaitaan. Uskola ei kuitenkaan usko, että liikevaihtoarviota nostettaisiin aiemman 8,9–9,2 miljardin euron ennusteen ylälaitaan.

– Nokian 3510i-puhelimen piti tulla ajoissa joulumarkkinoille ja nyt näyttää, että se voi tulla vielä joillekin markkinoille, mutta aika pienissä volyymeissä. Eli varsinainen vaikutus siitä tulisi vasta ensimmäisellä neljänneksellä, Uskola totesi.

Jotkut välittäjät pitivät mahdollisena, että Nokian liikevaihto voi jäädä tällä neljänneksellä aiemmin ennustetun alapuolelle, kun taas toiset suhtautuivat luottavaisesti paitsi Nokian tulosar-vioon, myös sen liikevaihdon positiiviseen kehitykseen.

– Markkinakonsensus liikevaihdosta on noin yhdeksässä miljardissa, mutta on täysin mahdollista, että liikevaihto jää loka–joulukuussa alle sen, mitä yhtiö on aiemmin ilmoittanut, eräs välittäjä sanoi.

Elcoteq putosi 12,7 prosenttia 9,80 euroon. Elcoteqin mukaan Wavecomin viime viikolla julkistama tieto alentuneista myyntivolyymeista Kiinassa ei ole vaikuttanut olennaisesti Elcoteqin Wavecom-tuotantoon tänä vuonna. Elcoteq toisti myös aiemman arvionsa, että Wavecomista odotetaan yhtiölle merkittävää asiakasta ensi vuonna.

– Kun Wavecom-sopimuksesta alunperin kerrottiin, markkinat ehtivät jo arvioida, että sillä olisi merkittävä vaikutus ensi vuoden tulokseen ja se ehdittiin myös ottaa hintoihin mukaan, eräs suomalaisvälittäjä totesi.

Ensimmäistä päivää kaupankäynnin kohteena ollut Telia-Soneran osake päätti 3,85 euroon. Soneran vanha osake peruutti 1,9 prosenttia 5,75 euroon. Telia-Sonera tarjoaa lunastustarjouksessaan joko omia osakkeitaan samalla vaihtosuhteella kuin vaihtotarjouksessa tai viiden euron käteisvastiketta osakkeelta.

Tuoreimmat osastosta