Ehkä pysyvä muutos - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

TT: Taloustunnelmat kääntyneet myönteisiksi

Julkaistu: 5.12.2002 14:44

Viime aikoina maailmalla ei ole tapahtunut mitään reaalitaloudellisesti kovin merkittävää, mutta TT:n talouspoliittisen asiamiehen Juha Vartian mukaan tunnelmat näyttävät kääntyneen myönteisemmiksi. Pörssikurssit ovat kohonneet pari kuukautta, ja osa on alkanut uskoa pysyvämpään muutokseen.

Odotusindikaattorien marraskuun havainnot olivat esimerkiksi Yhdysvalloissa edellisiä paremmat. Ostopäälliköiden indeksi (ISM) nousi marraskuussa 49,2 pisteeseen lokakuun 48,5 pisteestä. Indeksin alaeristä tilauskanta on laskenut Yhdysvalloissa nyt viiden kuukauden ajan. Myös uusien tilauksien määrä väheni lokakuun 54,4 pisteestä 49,1 pisteeseen marraskuussa. Yleisesti ajatellaan, että 50 pistettä alhaisempi taso on merkki taantumasta, joten mitenkään vakuuttava tuo nousu ei vielä ole.

USA:n kuluttajabarometrin luottamusindikaattorissa marraskuun parannus oli tuntuvampi. Indeksi kohosi 84,1 pisteeseen lokakuun 79,6 pisteestä. Odotusindeksi koheni lokakuun 81,1 pisteestä marraskuussa 88,4 pisteeseen. Tämän hetken tilannettaan kuluttajat eivät kuitenkaan arvioi aiempaa paremmaksi.

Suomessa tuotanto on jatkanut hentoista kasvuaan ja odotukset ovat myös meillä lieventyneet syksyn lukemista. Helsingin pörssi on totutusti seurannut Yhdysvaltain vastaavia indeksejä ja pistänyt Vartian sanoin vähän paremmaksikin.

Pahimmat uhkat eivät ole väistyneet, vaikka niiden todennäköisyys lienee pienempi kuin vielä syksyllä. Mahdollinen Irakin sota, Japanin ja Etelä-Amerikan rahamarkkinaongelmat, USA:n kasvavat vaihtotasealijäämät sekä ja Euroopan maiden julkisen talouden vajeet tekevät maailmantaloudesta epävakaan.