200204131 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Venäjäntalouskasvuedellyttäätoimivaapk-sektoria

Maailmanpankkiin kuuluva IFC etsii investointikumppaneita suomalaisyrityksistä

3.12.2002 18:09

Oligarkkien (harvojen) hallitsemien suuryritysten vastapainoksi Venäjä tarvitsee vahvan pk-sektorin, sillä pienet ja keskisuuret yritykset työllistävät ja niiden joukosta nousevat tulevaisuuden suuryritykset.

Näin uskoo Venäjän rahoitusalan asiantuntija Edward Nassim, jonka mukaan suurimpia uhkia maan vakaalle talouskehitykselle ovat yritysten rahoitusongelmat.

– Venäjän talouden näkymät ovat hyvät keskipitkällä aikavälillä, mutta vakaa kehitys edellyttää vielä suuria talousuudistuksia. Yksi niistä on pankkijärjestelmän uudistaminen. Maassa toimii 1 200 pankkia, joissa makaavat varat tulisi ohjata investointeihin.

Talouskasvu lisääinvestointi-intoa

Nassim on Maailmanpankki-ryhmään kuuluvan International Finance Corporationin johtaja, joka vastaa yksityissektorin rahoituksesta ja liikkeenjohdon koulutuksesta Venäjällä.

1990-luvun puolivälistä lähtien IFC on investoinut Venäjällä 55 hankkeeseen yhteensä 1,2 miljardia dollaria.

Nassimin mukaan sijoituskohteita riskipääomalle on löytynyt muun muassa it-, kaivos-, öljy-, pankki- ja elintarvikealan yrityksistä. Yhtä ongelmaluottoa lukuun ottamatta investoinnit ovat toistaiseksi olleet kannattavia.

– Yksi menestymisen salaisuus on ollut varovainen investointipolitiikka. Esimerkiksi 1998 talouskriisin aikana meillä oli onneksi vähän sijoituksia pankkisektorilla.

Venäjän talouskasvun ansiosta IFC:n investoinnit maahan ovat jälleen nousussa. Tiistaina Finpron seminaarissa Helsingissä esiintynyt Nassim haluaisi lisätä yhteistyötä myös suomalaisyritysten kanssa.

– Suomalaisyritysten kannattaisi käyttää investoinneissa apunaan kansainvälisiä rahoituslaitoksia, Nassim esitti.

Kasvu vaatiivakaita oloja

Pankkisektorin uudistamisen lisäksi Nassim kiirehtii Venäjän valtionyhtiöiden yksityistämistä. Hyvä esimerkki on sähkömonopoli United Energo Systems.

– Yksityistäminen on poliittisesti arka asia, sillä se tietäisi energian hinnan kohoamista ja työpaikkojen menettämistä.

Nassimin mielestä Venäjän nykyinen poliittinen tilanne on kuitenkin hyvä pohja vakaalle talouskehitykselle.

– Olojen vakiintumisesta kertoo rauhanomainen siirtyminen Boris Jeltsinistä Vladimir Putinin kauteen. Olen ollut Venäjän kanssa tekemisissä runsaat kymmenen vuotta, ja nykyinen hallitus on tähänastisista ammattitaitoisin. Myös lakiuudistusten kannalta oleellinen yhteistyö duuman kanssa sujuu nyt huomattavasti paremmin.

Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n tuoreen arvion mukaan Venäjän talouskasvu on tänä vuonna neljä prosenttia. Nassimin mukaan maan vaurastumisesta kertoo se, että kansantulo on tällä hetkellä 20 prosenttia korkeampi verrattuna 1998 talouskriisiä edeltäneeseen aikaan.

Inflaation odotetaan hidastuvan tänä vuonna hieman alle 15 prosenttiin. Ensi vuonna sen arvioidaan asettuvan 10–12 prosenttiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?