200206923 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Asuntolainoja nostettiin lokakuussa vilkkaasti

Uusien asuntoluottojen keskikorko laski yhä

29.11.2002 18:10

Lokakuussa nostettiin uusia asuntolainoja yhteensä 970 miljoonalla eurolla, mikä on noin sata miljoonaa enemmän kuin viime vuoden lokakuussa. Enemmän lainoja on nostettu vain viime toukokuussa. Ennätyksellisen vilkas lainakauppa on osittain yllättävää, koska monet asiantuntijat ovat todenneet asuntomarkkinoiden tasaantuneen syksyn aikana.

Alhaiset korot ovat houkuttaneet ottamaan uusia lainoja asunnon hankintaa varten, mutta samaan aikaan monet ovat toisaalta vaihtaneet vanhoja lainojaan edullisemmiksi. Myös vanhojen lainojen uudelleenhinnoittelu kirjautuu uusiksi lainoiksi. Uusien asuntoluottojen keskikorko oli lokakuussa 4,27 prosenttia, kun syyskuussa korko oli 4,44 prosenttia. Uudelleenhinnoittelu houkuttelee, koska asuntoluottokannan keskikorko on korkeampi 4,87 prosenttia.

Tilastot viittaavat siihen, että luottoja on tänä vuonna hinnoiteltu uudelleen aiempaa enemmän joko omassa pankissa tai kilpailijalla. Luottokaupan vilkkaus on ollut kuitenkin pääosin aitoa, sillä myös lainakanta on koko vuoden ja myös lokakuussa kasvanut viime vuotta nopeammin. Asuntoluottokanta oli lokakuun lopussa 12,8 prosenttia vuodentakaista suurempi.

Myös muiden luottojen määrä nousi lokakuussa voimakkaasti. Kokonaisluottokanta oli kymmenen prosenttia korkeampi kuin vuotta aiemmin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?