2002010000 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Yhdysvalloissa välipäivä, Japanin tilastot heikentävät jeniä

Julkaistu: 29.11.2002 9:33

Yhdysvaltojen markkinoiden eilinen vapaapäivä ja tämänpäiväinen aikainen sulkeminen ovat pitäneet kaupankäyntiä hiljaisena. Japanin hallituksen pankkiohjelman yksityiskohtien vuotaminen julkisuuteen jo ennen ohjelman virallista julkistamista myöhemmin tänään on voimistanut maan osakemarkkinoita: hallitus aikoo välttää pankkien haltuunottoa, mutta aikoo samalla kaikin tavoin edistää niiden toimintojen tervehdyttämistä ja luotto-ongelman purkamista, mikä lisää toiveita talouden toipumisen vauhdin parantumisesta.

Japanin hallitus ilmoitti eilen harkitsevansa talouden nikottelevan nousun tukemista ensi tilikaudella voimakkaalla veronkevennyksellä, ja keskuspankki tuki valtion linjausta lupaamalla ostaa entistä enemmän valtion obligaatiota. Keskuspankin ilmoitus lupaa lisätä rahan tarjontaa ja siten edistää Japania vaivaavan hintojen laskukierteen kääntymistä nousuksi, mikä puolestaan kiihdyttää yksityistä kulutusta ja talouden kasvua. Toisin sanoen Japani tekee juuri sitä painokone-elvytystä jota pidetään tuhoisana maan rahan arvon säilymiselle. Japani voi huoletta painaa lisää rahaa, koska se ei pääoman nettoviejänä ole riippuvainen ulkomaisista lainaajista.

Tänään julkaistun tilaston mukaan Japanin teollisuustuotanto laski yllättäen lokakuussa ja työttömyysaste kohosi hieman. Syynä pidetään vientiteollisuuden vedon heikentymistä, johon paras lääke on jenin hallittu heikentyminen, jota keskuspankin rahamäärän kasvattaminen edistää. Kärjistetysti sanottuna Japanin viranomaiset tuntuvat tietävän täsmälleen, mitä tekevät.

Osakemarkkinoilla on ollut hiljaista Yhdysvaltojen vapaapäivän vuoksi. Tokion markkinat vahvistuivat puolisen prosenttia pankkiohjelman ja aavistuksen heikentyneen jenin vauhdittamina. Hang Seng heikkeni myös puolisen prosenttia, ja Kospi vahvistui puolitoista.

Korkomarkkinoilla Yhdysvaltojen viitelainojen tuotot ovat laskeneet hieman aamun kaupankäynnissä Aasiassa, Euroopan tuotot nousivat eilen osakemarkkinoiden vanavedessä. Korkomarkkinoiden päähuomio kiinnittyy EKP:n ensi torstaiseen korkopäätökseen ja konsensusodotus vaikuttaa olevan puolen prosentin leikkaus ohjauskorkoon. EKP:n tapana on ollut toimia kertarysäyksellä ja antaa talouden itse löytää uomansa asetettujen raamien puitteissa kun Federal Reserve on pyrkinyt pitämään aktiivisempaa otetta paitsi talouteen myös markkinoihin.

Valuuttamarkkinoilla dollari kipusi 122 jenistä 122,4 jeniin ja euro nousi 99 sentistä 99,4 senttiin käyden välillä 99,6 sentissä. Osakemarkkinoiden hakiessa suuntaa euroalueen talletuskorot tarjoavat yhä kohtalaista turvaa.

Päivän tärkeimmät tilastot kertovat Ranskan työttömyyden kehityksestä lokakuussa, Saksan tukkukaupan kehityksestä ja Italian ja Ranskan tuottajahintojen kehityksestä. Työttömyysaste antaa oman mausteensa Ranskan julkisen sektorin lakkoihin ja palkkakiistoihin. Alkuiltapäivästä julkistetaan myös alustava arvio euroalueen marraskuun inflaatiovauhdista ja alueen teollisuuden ja kuluttajien luottamuksesta. Ne antavat hieman lisäpaloja odotuksiin ensi viikon koronlaskusta, mutta tuskin muuttavat niitä.

Tuoreimmat osastosta