20020245 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Tjäreborgin emoyhtiö on syvissätalousvaikeuksissa

Julkaistu: 27.11.2002 20:15

Tjäreborgin matkat ovat uhattuina, josemo ei pääse luottojen uudelleenjärjestelystä sopuun

Matkatoimisto Tjäreborgin emoyhtiö My Travel Group on ajautunut syviin taloudellisiin vaikeuksiin. Brittiyhtiö on joutunut siirtämään vuosituloksensa julkistamista, koska neuvottelut yhtiön lainojen järjestämisestä ovat yhä kesken.

Emoyhtiön ongelmien mahdolliset vaikutukset Tjäreborgin Suomen-toimintoihin olivat vielä keskiviikkona hämärän peitossa. My Travellin toiminnot uhkaavat kuitenkin keskeytyä, jos luottojen uudelleenjärjestelyistä ei päästä sopuun. Tjäreborg käyttää lomalennoillaan muun muassa emoyhtiön omistamia lentokoneita.

– My Travelin tulos julkistetaan millä hetkellä hyvänsä, joten en voi kommentoida asiaa. Tiedotamme välittömästi My Travelin toimintojen tulevaisuudesta Suomessa, kun My Travelin tulos on julkistettu Lontoossa, Tjäreborgin Suomen-toiminnoista vastaava toimitusjohtaja Jan Wedin lupasi keskiviikkona.

My Travel Groupista ei keskiviikkona haluttu esittää arviota tulosjulkistamisen ajankohdasta. Yhtiön pörssitiedotteen mukaan rahoitusneuvottelut ovat edenneet mutta ne ovat yhä kesken.

Financial Times -lehden mukaan My Travel on neuvotellut rahoittamisen järjestämisestä 23 pankin kanssa. Yksi niistä kieltäytyi allekirjoittamasta sopimusluonnosta.

Suomen suurimpiamatkanjärjestäjiä

Tjäreborg on Aurinkomatkojen ja Finnmatkojen ohella Suomen johtava lomamatkojen järjestäjä. Matkatoimiston matka- ja hotellivalikoima kasvoi tämän vuoden alkupuolella, kun My Travel Groupiin kuuluvan Spiesin matkatarjonta sulautettiin Tjäreborgiin. My Travel Groupin yrityksistä Suomessa toimii myös matkatoimisto Bridge, joka aloitti tänä vuonna kaupunkilomien myynnin Suomessa.

Muita yritysrypään jäseniä ovat muun muassa ruotsalaiset Ving ja Globetrotter sekä brittiläiset Airtours ja Going Places.

Lontoon pörssiin listatun My Travelin osakekurssi oli keskiviikkona noin 30 penceä, kun kurssi vielä syyskuun lopulla oli 130 penceä. Yhtiö on viimeisen seitsemän kuukauden aikana joutunut antamaan kolme tulosvaroitusta. Uutistoimisto Reutersin mukaan markkinoilla on arvioitu, että My Travelin toimitusjohtaja Tim Byrne joutuisi jättämään piakkoin paikkansa syvenevien talousvaikeuksien vuoksi.

Turistit juuttuivatTeneriffalle

Tjäreborgin Teneriffan-matkalle osallistuneiden suomalaisturistien paluumatka viivästyi tiistaina runsaan vuorokauden. Alun perin noin 240 matkailijan piti päästä Suomeen tiistai-iltana, mutta näillä näkymin kotiinpaluu siirtyi torstain vastaiseen yöhön.

Wedinin mukaan syynä eivät olleet emoyhtiön talousvaikeudet vaan My Travel -yhtiölle kuuluvan lentokoneen tekniset vaikeudet. Hänen mukaansa vasta kiitoradan päässä havaittu vika oli niin vakava, että yhtiön piti lennättää Kanarian saarille varakone.

– Korvaavan lentokoneen piti aluksi hakea matkustajat Suomesta, jonka jälkeen se pääsi lentämään Teneriffalle. Mukana seuraa varaosia ja teknistä henkilökuntaa. Teneriffalla olevat matkustajat pääsevät Suomeen torstain vastaisena yönä, Wedin arvioi.

Tuoreimmat osastosta