200209645 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kuluttajaluottamus oli pettymys, kestokulutustilaukset pääosassa tänään

27.11.2002 8:32

Yhdysvaltojen eiliset tilastot olivat pettymys markkinoille. Vaikka kokonaistuotannon kasvuvauhti viime vuosineljänneksellä osoittautuikin tarkistettujen tietojen mukaan ennakoitua suuremmaksi jäi kuluttajaluottamus marraskuussa toivottua heikommaksi. Kokonaistuotannon kasvua kiihdytti julkisen kulutuksen ennakoitua voimakkaampi nousu ja yritysten varastojen kasvu, joka kirjautui investointeihin kasvuna. Kasvun tukipilarin, yksityisen kulutuksen, kasvu jäi ennakkotietoja heikommaksi ja kuluttajien luottamuksen ennakoitua heikompi vahvistuminen lisäsi markkinoiden varovaisuutta. Kokonaistuotanto on taaksepäin katsova tilasto, mutta kuluttajaluottamus on avainasemassa talouskasvun jatkokehityksen kannalta.

Yritysten kolmannen vuosineljänneksen tuloskehityksen jääminen vaisuksi talouden voimakkaasta kasvusta huolimatta ei myöskään rohkaissut osakesijoittajien odotuksia kuluvan vuosineljänneksen tuloskehityksestä, josta esitettyjä arvioita tarkistetaan jälleen heikommiksi sitä mukaa kun taloudesta tihkuu tilastotietoja. Vähittäismyyntitilastot kertovat autokaupan erikoistarjouksiin siirtyneen rahan olevan matkalla takaisin tavalliseen kulutukseen, mutta samalla se kielii kulutuskysynnän kasvun olevan jäämässä vähäiseksi.

Euroalueen talous puolestaan jatkaa tasaisen, kituliaan hitaan kasvun uralla. Saksan teollisuuden IFO-indikaattori heikkeni odotetusti, mutta varovaiset toiveet luisun loppumisesta ja parempien aikojen orastavasta häämöttämisestä voimistuvat. IFO:n yritysten nykytilaa mittaava osatekijä on vahvistunut jo kahtena perättäisenä kuukautena ja voimistuvat odotukset EKP:n koronalennuksesta piristävät osaltaan odotuksia ensi syksynä koittavasta nousun kiihtymisestä, jota OECD ennusti viime viikon talouskatsauksessaan.

Osakemarkkinat pettyivät Yhdysvaltojen tilastoihin ja seitsemän viikon nousu kääntyi voittojen kotiuttamiseksi. Teollisuusindeksit heikkenivät noin kaksi ja Nasdaq kaksi ja puoli prosenttia. Tokiossa kurssit nousivat reilun puoli prosenttia vähittäiskaupan osakkeiden vetäessä nousua. Vähittäismyynnin osakkeiden arvioitiin laskeneen houkutteleville tasoille. Pankkien tervehdyttämisohjelmasta tihkuneet ennakkotiedot kertoivat pankkien tulosten heikkenevän tänä vuonna, mutta samalla kohentavan pankit teräkuntoon ensi vuodeksi. Pankkien kurssireaktio jäi kuitenkin vähäiseksi. Hang Seng-indeksi ei ole juuri muuttunut ja Kospi on vajaan prosentin plussalla.

Korkomarkkinoilla Yhdysvaltojen viitelainojen tuotot seurasivat osakemarkkinoita laskusuuntaan. Myös Saksan lainatuotot laskivat eilen. Rahamarkkinoilla odotukset EKP:n koronlaskusta ovat jotakuinkin ennallaan, eivätkä Yhdysvaltojen markkinat usko Federal Reserven painavan korkojarrua ennen ensi kesää.

Valuuttamarkkinoilla dollari heikkeni 122 jenistä 121,7 jeniin ja euro nousi 99 sentistä 99,4 senttiin. Liikkeet olivat kuitenkin hyvin vaimeita. Kruunun parin päivän eurointoilu on hiipunut ja euro kallistunut 9 kruunusta takaisin 9,07 kruunuun mielipidemittausten ajamana.

Päivän tärkeimmät tilastot ovat Yhdysvaltojen kestokulutushyödykkeiden tilaukset ja Chicagon ostopäälliköiden indeksi. Tilausten ennakoidaan lisääntyneen lokakuussa puolitoista prosenttia syyskuun viiden prosentin sukelluksen jälkeen. Ostopäälliköiden indeksin uskotaan voimistuneen marraskuussa hieman, mutta jäävän silti teollisuuden tuotannon supistumista ennakoivalle tasolle, alle 50 pisteeseen. Pisteluvun ennakoidaan kohentuvan lokakuun 45,9 pisteestä 48,6 pisteeseen.

Chicagon luku ennakoi ensi maanantain kansallista ostopäälliköiden indeksiä, jonka ennakoidaan kohonneen marraskuussa 48,5 pisteestä 49,5 pisteeseen eli lähemmäs tuotannon kasvusta kertovia lukemia. Teollisuudesta ei kuitenkaan ole odotettavissa talouteen kasvupanosta vielä tällä vuosineljänneksellä, ja mikäli yksityinen kulutus jatkaa heikkenemistään ei ensi vuoden alussakaan ole odotettavissa teollisuustuotannon kääntymistä voimakkaaseen nousuun.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?