200206378 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Altia toimii jatkossakin valtion alkoholiyhtiönä

Julkaistu: 26.11.2002 18:52

Alkoholiyhtiö varautuu kasvuun rakentamalla Rajamäelle uusia varastotiloja

Valtion alkoholiyhtiö Altia saa muutaman vuoden kehittää rauhassa toimintaansa, sillä valtiolla ei ole tällä hetkellä suunnitelmia Altian omistuspohjan muuttamisesta.

– Toisen osakkeenomistajan hakeminen sataprosenttiselle valtionyhtiölle on yrityksen kannalta raskas prosessi, koska se kestää tarjousmenettelyineen pitkään ja omistajuuskysymys on epävarma koko hankkeen ajan, sanoo teollisuusneuvos Arto Honkaniemi kauppa- ja teollisuusministeriön omistajapolitiikan yksiköstä.

Altia myi viime viikolla enemmistön Finlandia Vodkasta amerikkalaiselle Brown-Formanille, joka vastaa tuotemerkin markkinoinnista ja jakelusta.

– Finlandia Vodka on kansainvälistä merkkitavaraliiketoimintaa, joka eroaa huomattavasti kotimaan toiminnasta. Se yhtiöitettiin aikoinaan omaksi yhtiökseen, jonka jälkeen Brown-Forman tuli vähemmistöosakkaaksi. Muuten Altian liiketoimintakokonaisuudessa ei ole sellaisia osia, joiden luopumiseen olisi samalla tavalla varauduttu, Honkaniemi toteaa.

Koskenkorva olisi Finlandia Vodkan lisäksi Altian pääjohtajan Veikko Kasurisen mielestä mahdollinen kansainvälinen tuotemerkki, mutta esteeksi tulee markkinointirahkeiden riittämättömyys. Se johti myös Finlandia Vodkan myyntiin amerikkalaisille.

Kumppanin etsintätyssäsi eduskuntaan

Kauppa- ja teollisuusministeriö olisi ollut pari vuotta sitten valmis myymään Altiasta enemmistön ulkopuolisille, mutta eduskunta päätti, että valtion on säilytettävä yhtiöstä vähintään 50,1 prosenttia. Ministeriö lopetti vähän sen jälkeen neuvottelut mahdollisten ostajien kanssa, koska vähemmistöosuus ei kiinnostanut kumppaneita.

Kasurisen mielestä KTM:n esitys eduskunnalle oli hyvä, eikä yhtiön johdolla olisi ollut näkemyseroa ministeriön kanssa.

– Eduskunnan päätös ei ollut huono, mutta hieman yllättävä. Toivottavasti se oli tarkkaan harkittu.

Honkaniemen mukaan omistusasian vieminen uudestaan eduskuntaan ei ole tässä vaiheessa ajankohtainen ensi kevään vaalien takia.

Kasurinen myöntää, että Altiassa on mietitty monenlaisia vaihtoehtoja liiketoiminnan järjestämiseen, esimerkiksi sitä, että tuotantolaitokset myytäisiin ja Altia jäisi myynti-, markkinointi- ja maahantuontiyhtiöksi.

– Tämä on todettu huonommaksi vaihtoehdoksi kuin nykyinen malli. Meidän vahvuutemme on kustannustehokas tuotantoketju.

Lisää pullotuslinjojaFinlandia Vodkalle

Kasurinen toivoo, että Finlandia Vodkan tuotantoa päästäisiin lisäämään amerikkalaisomistajan myötä.

– Uusia pullotuslinjoja saatetaan joutua hankkimaan, mutta tehtaita tai tuotantolaitoksia ei.

Altia varautuu jo kasvuun eilisellä päätöksellään laajentaa Rajamäen tehtaan logistiikka- ja varastotiloja noin neljällä tuhannella neliömetrillä.

Tuoreimmat osastosta