200201031 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kell’ viini on, se viinin kätkeköön...

Julkaistu: 22.11.2002 14:39

Entisen pääkaupungin viinikokoelmista moni on tarkasti varjeltu salaisuus

Vaikka viiniharrastukseen ja -kulttuuriin liittyy Turussakin oleellisesti tietty salamyhkäisyys ja aarteen kätkeminen vakan alle, jotain tiedetään. Turun vanha raatihuone 1800-luvulta kätkee alleen huomattavasti vanhemmat kellarit. Niissä on keskiaikaisia rakenteita, mutta pääosin ne ovat 1600-luvulta. Keskiaikaisessa Maunu Eerikinpojan kaupunkilaissa säädettiin: ”Kaikki viini, jonka he (saksalaiset kestit) tuovat maahan, on myytävä kaupungin kellarissa ja siellä kirjattava ja merkittävä muistiin, eikä missään muussa paikassa.”

Nykyään Turun kaupunki vuokraa raatihuoneen kellaritiloja yksityistilaisuuksiin.

Turun linnan vanha, umpeen muurattu sisäänkäynti on aikakirjoissa saanut nimen ”makalös” eli verraton. Se ajoittuu linnan ensimmäiseen rakennusvaiheeseen 1200-luvun loppupuolelle. Nimen on arveltu viittaavan verrattoman hyvään kellariin.

Viinistä on useita viitteitä linnan historiassa. Muun muassa linnaan vangitulle Erik XIV:lle tuotettiin hänen lempiviiniään malmersia, jota maustettiin sahramilla. Linnan kuninkaansalissa voi edelleen eläytyä loisteliaisiin pitoihin, joissa viini virtasi.

Turun uusista kellareista mainetta on kerännyt erityisesti vakuutusyhtiö Sammon entinen viinikellari. Turkulaiset vakuutuspatruunat keräsivät Sammolle yhden Suomen upeimmista viinikokoelmista. Nykyisin sitä hallinnoi lähinnä vakuutusyhtiö If, joka vaikenee aarteestaan tiukasti. Aikanaan hyvinkin huolellisesti hoidetun kokoelman nykykunto ja kenties omistussuhteetkin herättävät kysymyksiä. Arvokkaan kokoelman tiedetään löytyvän myös Turun Sanomia julkaisevasta TS-Yhtymästä.

Kaikkein uusimmasta päästä turkulaisia viinikellareita on Antti Vahteran luotsaaman ravintolan Roccan viinikellari, jonka kokoelmat kestävät isäntänsä mukaan vertailun.

Tuoreimmat osastosta