200201878 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Poliittiset riskit painavat sijoittajan salkussa

22.11.2002 19:25

Sotilasliitto Naton johtajat pohtivat tällä viikolla Prahassa terrorismin ja muiden uusien turvallisuusuhkien torjuntaa. Samoja uhkia ovat viime aikoina joutuneet miettimään entistä tarkemmin myös sijoittajat.

Tuoreessa muistissa on viime syksy, jolloin poliittiset riskit toteutuivat täysimääräisinä vakuutusalalla ja ilmailussa.

Syyskuun terrori-iskujen jälkeen vakuutusyhtiöt joutuivat maksamaan ennätysmäisiä korvaussummia. Lentoyhtiöitä ajautui konkurssiin, ja koko matkailuala kärsi miljarditappiot turistikadon ja vähentyneen liikematkailun vuoksi.

Ranskan hallituksen neuvonantajiin kuuluva ekonomisti Dominique Taddéi varoittaa, että epävarmoille ajoille ei ole loppua näkyvissä. Hänen mukaansa terrori-iskuihin varautumisesta on tullut pysyvä rasite talouselämälle. Yritysten toiminta vaikeutuu, kun sijoittajat vaativat rahoilleen korkeampaa riskilisää.

– Eniten tämä rankaisee yrityksiä, jotka ovat iskujen todennäköisimpiä kohteita, kuten raskasta teollisuutta ja energiayhtiöitä, Taddéi sanoo Libération-lehdessä.

Erityisen tarkkaan poliittisia riskejä joutuvat puntaroimaan kehittyvien talouksien markkinoilla toimivat yritykset ja sijoittajat. Aihepiiriin erikoistunut konsulttiyhtiö Control Risks Group (CRG) julkaisi marraskuun puolivälissä oman listansa liiketoimintaa varjostavista globaaleista uhista. Kenellekään tuskin tulee yllätyksenä ääri-islamilaisten ryhmien saama kärkisija.

Tämän vuoden riskiraportissa myös muu rikollisuus saa runsaasti sivutilaa. Liikematkailijoita ja ulkomaankomennuksella olevia CRG varoittaa lisääntyvistä kidnappauksista, joilla rikollis- ja terroristiryhmät rahoittavat toimintaansa.

Kolumbia on viime vuodet johtanut maailman kaappaustilastoja, mutta CRG varoittaa lunnasrahoja metsästävien rikollisjoukkojen lisääntyneestä toiminnasta myös Angolassa, Argentiinassa, Haitilla, Nicaraguassa, Perussa, Trinidadissa ja Uzbekistanissa.

Huumekauppa ja rahanpesu ovat rikollisen toiminnan perinteisiä ilmenemismuotoja. CRG:n mukaan al-Qaida ja muut terroristiryhmät pyrkivät etsimään nyt myös uusia rahoituskanavia muun muassa luottokorttipetoksista.

Lähi-idän maat hallitsevat odotetusti CRG:n riskiraportin maantieteellistä katsausta.

Irakin lisäksi nykyisen kriisin puhkeaminen aseelliseksi konfliktiksi horjuttaisi koko alueen tasapainoa. Ulkomaisten yritysten toiminta vaikeutuisi erityisesti Saudi-Arabiassa ja Jemenissä, joissa hyökkäykset ulkomaalaisia vastaan olisivat CRG:n mielestä kaikkein todennäköisimmät. Myös Kuwaitissa, Bahrainissa ja Qatarissa terrori-iskujen riski kasvaisi maissa sijaitsevien amerikkalaistukikohtien takia.

Mahdollisia terrori-iskujen kohteita löytyy kuitenkin kaikkialta maailmasta. CRG mukaan suurimmat riskit kohdistuvat Yhdysvaltain lisäksi Britanniassa sijaitseviin lentokoneisiin, lentoasemiin, kauppakeskuksiin ja turistikohteisiin.

Myös Ranska, Kypros ja Singapore voivat konsulttiyhtiön mukaan joutua kohteiksi, vaikka valvontaa onkin kiristetty erityisesti viimeksi mainitussa kaupunkivaltiossa.

Poliittinen epävakaisuus eri puolilla Afrikkaa jatkuu myös ensi vuonna. Nigeriassa muslimienemmistöisen pohjoisen ja kristityn etelän vastakkainasettelu uhkaa syventyä entisestään. Länsi-Afrikan toinen talousmahti Norsunluurannikko on ajautunut sisällissotaan.

Latinalaisessa Amerikassa CRG varoittaa kidnappausten ohella rikollisuuden kasvusta. Erityisen huolissaan konsulttiyhtiö on öljyrikkaan mutta poliittisesti epävakaan Venezuelan turvallisuustilanteen heikkenemisestä. Caracas on noussut Mexico Cityn ja Brasilian suurkaupunkien rinnalla maanosansa vaarallisimpien suurkaupunkien joukkoon.

Toimialoista CRG:n riskiluokituksen kärjessä ovat lento- ja vakuutusyhtiöiden lisäksi energiayhtiöt. Niiden voimalaitokset ja jakeluverkosto ovat otollisia terrori-iskujen kohteita. Erityisen riskialttiita ovat CRG:n mukaan kansainväliset öljy-yhtiöt, jotka toimivat epävakaissa kehitysmaissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?