200205892 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

ISM-raportti kertoo USA:nteollisuuden luottamuksesta

22.11.2002 13:15

Yhdysvaltalaisten ostopäälliköiden tutkimus- ja koulutusjärjestön ISM:n julkaisema kuukausiraportti on yksi seuratuimmista talouden kehitystä ennakoivista mittareista. ISM-raportin pohjalta on ainakin tähän saakka voinut varsin hyvin päätellä Yhdysvaltain teollisuustuotannon muutoksen suunnan ja nopeuden.

Erityisesti tulevaisuutta ennakoimaan pyrkivät sijoittajat seuraavat kuukausittaisia ISM-raportteja. Koska Yhdysvaltain talous ja arvopaperimarkkinat ovat maailman suurimmat, määräytyy muidenkin markkinoiden kehitys Yhdysvaltain kehityksen mukaan. Maan talouden merkitys on nyt entisestään korostunut, kun Euroopasta ei tullutkaan uutta maailmantalouden veturia.

Tiheän julkaisutahtinsa ansiosta ISM-raportti kertoo muutokset huomattavasti lyhyemmällä viipeellä kuin esimerkiksi neljännesvuosittain julkaistavat makrotalouden tunnusluvut.

Raportti kootaan haastattelemalla 400 teollisuusyrityksen ostopäällikköä. Valitut yhtiöt toimivat 20 toimialalla, joiden painotus vastaa niiden osuutta Yhdysvaltain bruttokansantuotteesta. ISM-raportti kulki vielä viime vuonna NAPM-nimellä. Alueellinen vastaava mittari Chigacon ostopäälliköiden indeksi näyttää usein suuntaa myös ISM-raportille.

Yksi raportin keskeisimmistä osista on viidestä alaindeksistä koostuva PMI eli Purchasing Managers Index. PMI kuvaa teollisuustuotannon muutoksen suunnan ja nopeuden edelliseen kuukauteen verrattuna. Sen alaindeksit mittaavat muutosta teollisuuden uusissa tilauksissa, tuotannossa, varastoissa, alihankkijoiden toimituksissa ja työllisyydessä.

PMI:n tasapainopiste on 50. Jos indeksi nousee yli 50:n, tulkitaan teollisuustuotannon kasvavan. Alle 50:n suuruinen indeksiluku taas kertoo teollisuustuotannon supistuvan edelliseen kuukauteen verrattuna.

Muutoksen nopeudesta kertoo ero tasapainopisteeseen. Mitä suurempi ero, sitä nopeampi muutos.

PMI-Indeksi laski lokakuussa odotettua enemmän lukemaan 48,5, kun ekonomistit odottivat 49,0:n lukemaa. Syyskuussa indeksi oli luvussa 49,5.

Indeksi oli nyt toista kuukautta peräkkäin alle 50:n, mikä tarkoittaa teollisuustuotannon supistuvan. Koko alkuvuoden elokuuhun asti indeksi oli yli 50:ssä. Kuluvan vuoden korkeimmalla tasollaan, 56,2:ssa, indeksi oli heinäkuussa.

ISM:n mukaan teollisuustuotanto kärsii heikosta kysynnästä. Yritysten tilauskannat eivät ole merkittävästi pudonneet, mutta terrorismin ja sodan uhka Lähi-idässä jarruttavat lisätilauksia. Investointituotteiden kysyntä on kysynyt heikkona.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?