200202685 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Setelien jakelu on pankkien tehtävä

Julkaistu: 20.11.2002 15:47

Kuluttajat ovat kritisoineet pankkiautomaattien pientä setelivalikoimaa. Euroon siirtymisen jälkeen automaateista on saanut nostaa vain 20 ja 50 euron seteleitä. Kritiikistä huolimatta kymmenen ja sadan euron seteleitä ei ole tulossa suomalaisiin pankkiautomaatteihin. Ottopisteistä vastaavan Automatia Pankkiautomaatit Oy:n mukaan uusille seteliarvoille ei ole kysyntää.

Pankkien ja niiden omistaman Automatian näkökulmasta on ymmärrettävää, ettei yhtiö halua lisätä automaattien setelivalikoimaa. Valikoiman laajentaminen lisäisi työtä ja sen kautta kustannuksia. Yhtiö arvioi kustannuksiksi monta miljoonaa euroa vuodessa, jos kymmenen euron seteleitä voisi nostaa kaikista automaateista. Setelivalikoiman laajuus on Automatialle kulukysymys.

Asiakkaiden kannalta Automatian toiminta on huonoa asiakaspalvelua. Pankeilla ja Automatialla on käytännössä monopoli seteleiden jakajina. Tällaisessa asemassa olevan yrityksen pitäisi tarjota kuluttajille sellaisia palveluja, joita he haluavat. Vetoaminen asiakkaiden nostokäyttäytymiseen ei ole uskottava peruste, koska asiakkailla ei ole ollut mahdollisuutta nostaa esimerkiksi kymmenen euron seteleitä.

Nykyisellä toimintamallilla Automatia pakottaa kaupat ja kioskit huolehtimaan pienten seteleiden jakelusta. Ne joutuvat varaamaan suuret määrät pieniä seteleitä, koska asiakkaat maksavat pienetkin ostokset suurilla seteleillä. Pankit ovat siirtäneet pienten seteleiden jakelukustannukset kaupan harteille.

Tuoreimmat osastosta