200208296 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Fed vaatii euroaluetta ottamaan vetovastuun talouskasvusta

McDonough: EKP:n rahapolitiikka vaikeuttaa euroalueen kasvua

20.11.2002 20:17

Euroopan pitäisi saada kasvunsa vauhtiin, jotta maailmantalous saataisiin tasapainoon. Näin sanoo Yhdysvaltain keskuspankin Federal Reserven New Yorkin -aluepankin johtaja William McDonough.

McDonoughin mukaan maailmantalous on epätasapainossa, koska euroalue ei ole pystynyt vuorollaan ottamaan vetovastuuta. Kasvu on Yhdysvaltain varassa, ja se puolestaan kärsii mittavasta vaihtotaseen alijäämästä.

Euroalueen heikko kasvu on McDonoughin mielestä osin Euroopan keskuspankin EKP:n syytä.

– Euroalueen on vaikea saavuttaa kestävää kasvua niin kauan kun EKP on asettanut tavoitteekseen vain hintavakauden säilyttämisen.

McDonoughin mukaan myös EKP:n pitäisi vakavasti pohtia sitä, että se ottaisi Fedin tavoin päämääräkseen inflaatiotavoitteen lisäksi kestävän talouskasvun ylläpitämisen.

– Kaikille maailmantalouden osapuolille olisi parempi, että talous saataisiin tasapainoon. Ainoa hyvä tapa siihen on Euroopan kasvun vahvistuminen. Japani pääsee kyllä ylös omasta kuopastaan, ja Yhdysvallat voisi lisätä säästämistä ja vähentää kulutusta.

Friedman kehottaaEKP:lta koronlaskuun

Pohjoismaisen sijoituspankin NIB:n New Yorkissa järjestämässä talouspaneelissa puhunut McDonough kehottaa euromaita pohtimaan myös vakaussopimuksen joustavuuden lisäämistä. Samaa mieltä McDonoughin kanssa on Fedissä aiemmin vaikuttanut Harvardin yliopiston talouspolitiikan professori Benjamin Friedman.

Friedmanin mukaan euromaat kärsivät siitä, etteivät ne pysty finanssipolitiikalla mitenkään tasapainottamaan epätasapainoja, joita paraskin rahapolitiikka tuottaa, kun alueet ovat erilaisia.

– Paremmin toimiva EKP olisi jo nykytilanteessa leikannut ohjauskorkoaan. Ei ole mitään syytä, miksi korkojen pitäisi olla Euroopassa niin korkealla kuin ne nyt ovat, Friedman arvostelee.

McDonoughin mukaan euroalueen ongelmana on myös heikko tuottavuuden kasvu, joka johtuu työmarkkinoiden jäykkyydestä. Tämä koskee kuitenkin lähinnä keskistä Eurooppaa.

Pohjoismaat, varsinkin Suomi ja Norja, eroavat selvästi muusta Euroopasta. Niiden tuottavuus on kasvanut jopa ripeämmin kuin Yhdysvaltojen.

– Tiedän, etteivät euromaat halua ottaa mallia amerikkalaisista. Ehkä niiden pitäisi alkaa ottaa oppia Pohjoismaista, joiden kanssa ne joutuvat kilpailemaan samoilla markkinoilla, McDonough sanoo.

USA on PohjolalleEurooppaa tärkeämpi

Pohjoismaisen investointipankin islantilaisen pääjohtajan Jon Sigurdssonin mukaan Pohjoismaiden taloudet seuraavat Yhdysvaltain suhdanteita paljon lyhyemmällä viiveellä ja voimakkaammin kuin muissa Euroopan maissa. Vielä selvemmin USA vaikuttaa suhdanteisiin keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä.

– Itse asiassa Yhdysvaltojen talouskehitys on pidemmällä aikavälillä Pohjoismaille tärkeämpi kuin EU-alueen talouden kehittyminen. Tämän todistavat tutkimukset, Sigurdsson sanoo.

– Tämä pitäisi tunnustaa, sillä nyt talouspolitiikka on ollut liian eurokeskeistä.

Sigurdssonin mukaan Pohjoismaiden riippuvuus Yhdysvalloista johtuu keskinäisen kaupan lisäksi myös isoista sijoitusvirroista. Amerikkalaisten sijoitusten osuus bruttokansantuotteesta on Pohjoismaissa suurempi kuin muualla Euroopassa. Vaikutukset tulevat myös suoraan kansainvälistyneiden yritysten kautta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?