DNA soitti - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Suomen ensimmäinen videopuhelu 3g-verkossa

Julkaistu: 19.11.2002 14:44

Finnetin matkapuhelinoperaattorin DNA:n toimitusjohtaja Ari Tolonen soitti tiistaina Suomen ensimmäisen julkisen 3g-videopuhelun aidossa 3g-verkossa Helsingin Ruoholahdessa. Tolonen soitti matkapuhelimella Suomen 3G:n hallituksen puheenjohtajalle Pertti Laiholle.

- Tämän yhteyden matkapuhelinten välillä mahdollisti pitkä ja hyvin sujunut yhteistyö eri toimijoiden kesken. Verkon toimittaa Ericsson, sitä rakentaa Suomen 3 G ja palvelut kehittää DNA, sanoo Laiho.

Videopuhelussa liikkuva värikuva siirtyy samanaikaisesti matkapuhelimesta toiseen. Puhelinta pidetään kädessä kasvojen edessä, jolloin puhelimen sisään rakennetun kameran ottama kuva lähetetään puhekumppanin puhelimen värinäytölle. Kamera on käännettävissä niin, että soittaja voi välittää toiseen puhelimeen saman näkymän kuin minkä hän itse näkee.

- Teksti-, kuva- ja multimediaviestien jälkeen videopuhelu siirtää ihmisten välisen viestinnän uudelle, elävälle tasolle, huomauttaa toimitusjohtaja Tolonen.

Gprs ei riitä

Video- ja ääniyhteyteen käytettiin virtuaalista piirikytkentäistä 64 kbps:n kaistaa. Gprs-yhteydellä ei pystytä näin raskaaseen teholliseen tiedonsiirton. Soittamiseen käytettiin LG Electronicsin Ericsson Mobile Platformsin päälle rakentamaa 3g-puhelinta. Se on vielä esiversio, mutta on Laihon mukaan standardin mukainen ainakin siltä osin, että se toimii 3G.n standardin mukaisessa umts-verkossa. Puhelimet saatiin Ericssonille Suomeen vasta viikko sitten.

Kaikkiaan Suomen 3G:llä on umts-tukiasemia pystyssä 11 paikkakunnalla muun muassa Helsingissä, Lahdessa, Oulussa, Vaasassa, Kuopiossa ja Kokkolassa. Data on kulkenut niissä sujuvasti jo vuoden verran. Nyt niitä käytetään pääasiallisesti markkinointi-esittelyihin.

Tolonen arveli, että verkonrakentaminen alkaa ehkä vuoden päästä, jos siihen mennessä markkinoilla on riittävästi 3g-päätelaitteita. Hänen mukaansa "riittävän kattavan" verkon pystyttämiseen menee 6-9 kuukautta. Tolonen ei määritellyt, mitä riittävän kattava tarkoittaa. Laiho arveli, että verkkoa tullaan rakentamaan meneillään olevan vuosikymmenen loppuun eikä se silloinkaan kata kaikkia poron laidunnusmaita.

Tuoreimmat osastosta