200207542 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

EU:n laajentumisen päivämäärä siirtyy vuoden 2004 vappuun

Julkaistu: 18.11.2002 19:52

EU-maiden ulkoministerit siirsivät eilen uusien jäsenmaiden liittymispäivän toukokuun ensimmäiseksi vuonna 2004. Ministerit haluavat varmistaa neljän kuukauden viivästyttämisellä sen, että kaikki nykyisistä jäsenmaista ehtivät ratifioida liittymissopimuksen.

Esimerkiksi liittovaltio Belgiassa liittymissopimus täytyy hyväksyttää seitsemässä parlamentissa. Myös Italiassa ja Espanjassa ratifiointi on hidasta. Muutoin liittymisneuvottelut etenevät odotettua nopeampaa vauhtia.

Kööpenhaminassa ei enää liittymisneuvotteluja

Puheenjohtajamaa Tanska ilmoitti eilen, että liittymisneuvottelujen pitää päättyä jo 9. joulukuuta pidettävässä ulkoministerien kokouksessa. Kööpenhaminan huippukokouksessa ei siis enää käydä varsinaisia neuvotteluja.

Laajentumiskomissaari Günther Verheugenin mukaan nyt on enää viisi prosenttia asioista ratkaisematta. Vaikeimmat kysymykset liittyvät edelleen maatalouteen ja rahoitukseen. EU:n päämiehet sopivat Brysselin huippukokouksessa lokakuussa, että uusien jäsenmaiden viljelijöiden saamat suorat tulotuet nousevat vasta kymmenen vuoden kuluttua samalle tasolle kuin mitä nykyisten jäsenmaiden viljelijät saavat.

Varsinkin Puola on vaatinut äänekkäästi suurempia tukia. EU ei ole kuitenkaan valmis suuriin myönnytyksiin maataloustukien suhteen.

– Bryssel jätti ainoastaan pienen liikkumavaran maatalouteen. Nyt on pakko katsoa muita kohtia, joissa voitaisiin liikkua, sanoo ulkomaankauppaministeri Jari Vilen (kok.).

Maataloudelle2,5 miljardia lisätukea

Tanska yrittää suostutella uusia jäsenmaita maataloustarjouksen taakse ylimääräisellä 2,5 miljardin euron rakennetukipaketilla.

Uudet jäsenet voisivat saada rahaa esimerkiksi maaseudun kehittämistoimiin, rajavalvonnan parantamiseen ja lentokenttien ja satamien kehittämiseen Schengen-kelpoisiksi.

Liittymispäivämäärän siirto auttaa ensimmäisen jäsenyysvuoden rahoitusta. Uuden jäsenmaan ei tarvitse maksaa jäsenmaksua EU:n kassaan kuin kahdeksalta kuukaudelta, mutta maa on oikeutettu koko vuotta koskeviin tukiin.

Tuoreimmat osastosta