200209321 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Konkurssi uhkaa lentoyhtiö United Airlinesia

Edes rajun saneerausohjelman ei uskota enää pelastavan Yhdysvaltojen toiseksi suurinta lentoyhtiötä

18.11.2002 19:52

Yhdysvaltain toiseksi suurimman lentoyhtiön United Airlinesin (UAL) pelätään ajautuvan konkurssiin parin viikon kuluessa, vaikka yhtiö taistelee nyt rahojen loppumista vastaan uusilla rajuilla massairtisanomisilla ja kapasiteettileikkauksilla.

Markkinoilla analyytikot uskovat konkurssin todennäköisyyden nousseen jo 95 prosenttiin.

United Airlines voi pelastua vain saamalla valtion takuut 1,8 miljardin dollarin lainalle. Sitä pidetään kuitenkin hyvin epätodennäköisenä. Viranomaiset nimittäin pelkäävät, että yhtiö voisi mennä konkurssiin lainatakuista huolimatta.

– Konkurssimenettelyyn joutuminen on yhä meille mahdollinen vaihtoehto, myöntää myös United Airlinesin edustaja Rich Nelson.

Tähän mennessä lainatakuut on myönnetty vain kahdelle lentoyhtiölle, America Westille ja US Airwaysille, joka on nyt amerikkalaiseen konkurssimenettelyyn kuuluvassa velkasaneerauksessa.

UAL:n kolme suurinta kilpailijaa lobbaa nyt myös kovasti lainatakuiden myöntämistä vastaan, koska takuut vääristäisivät niiden mukaan kilpailua. Ne itse eivät ole hakeneet lainatakuita.

UAL on horjunut konkurssin partaalla jo kesästä lähtien, mutta tilanne on kärjistynyt aiempaa pahemmaksi viime aikoina. Ilman lisärahoitusta yhtiön kassa uhkaa tyhjetä joulukuun alussa. Vaikka turismi on toipunut viime vuoden terrori-iskuista, liikematkailu on yhä jäissä.

Sota Irakissa pahentaisilentoyhtiöiden ahdinkoa

Takuiden saamiseksi United Airlines on ryhtynyt nyt uuteen mittavaan saneerausohjelmaan. Se ilmoitti viikonloppuna irtisanovansa 9 000 työntekijää eli kymmenen prosenttia työvoimastaan ja leikkaavansa jäljelle jäävien palkkoja.

Uusien leikkausten jälkeen työvoima olisi kutistunut terrori-iskujen jälkeen yhteensä 26 prosenttia aikaisemmasta.

Lisäksi UAL aikoo vähentää kuljetuskapasiteettiaan ensi vuonna kuusi prosenttia, minkä jälkeen se olisi leikannut kapasiteetistaan jo neljänneksen pois sitten viime syksyn terrori-iskujen.

Näillä leikkauksilla ja valtion lainatakuilla lentoyhtiö sanoo voivansa päästä voitolliseksi vuonna 2004.

Lentoyhtiöiden jo ennestään vaikeaa toipumista uhkaa myös mahdollinen Irakin sota. Sen tuoma öljyn hinnan nousu olisi yhtiöille kohtalokasta, ja sota voisi myös vähentää matkailua. Investointipankki Merrillin Lynchin arvion mukaan mahdollisen sodan pitkittyminen voisi ajaa useampiakin lentoyhtiöitä konkurssiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?