200209335 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Suomi haluaa patenttisuojan myös ohjelmistotuotteille

Julkaistu: 13.11.2002 19:30

Direktiiviehdotus jatkaisi nykykäytäntöä,vaikka Euroopan patenttivirasto patentoi tuotteita jo nyt

Ohjelmistotuotteelle ei jatkossakaan saa Suomessa patenttia, mikäli tänään ministeritason käsittelyyn tuleva EU-direktiiviehdotus menee läpi.

Direktiiviehdotus kieltäisi ohjelmistotuotteiden patentoinnin, vaikka Euroopan patenttivirasto EPO ja muun muassa Saksa, Ruotsi ja Britannia ovat jo myöntäneet niille patentteja.

Patentittomuus onhaitta maailmalla

Suomi vastustaa direktiiviehdotusta.

– Elinkeinoelämän mielestä direktiiviehdotus on vääränlainen, ja myös valtioneuvosto ja eduskunta ovat ajaneet ohjelmistopatenttien sallimista, summaa nuorempi hallitussihteeri Minna Tukiainen kauppa- ja teollisuusministeriöstä.

– Mielestämme tärkeintä olisi luoda Eurooppaan yhtenäinen käytäntö. Direktiivi sitoisi EU:n jäsenvaltioita, mutta itsenäinen EPO voisi jatkossakin hyväksyä ohjelmistotuotepaketteja. Se olisi aika hankala ja sekava tilanne.

Maapallon mitassa patenttitilanne on jo nyt melkoinen vyyhti. Tietoalojen liiton asiantuntijatyöryhmässä istunut tietoturvayhtiö Stonesoftin lakiasiainjohtaja Saara Laine perustelee ohjelmistojen patentointihalua kilpailutekijöillä.

– Useimmat ohjelmistotalot toimivat globaaleilla markkinoilla, ja koska ohjelmistotuotteiden patentointi on Yhdysvalloissa sallittua ja laajaa, nykyinen tilanne heikentää suomalaisten asemaa kansainvälisessä kaupassa. Yritysten kannalta ihanteellista olisi, että järjestelmä olisi samanlainen Yhdysvalloissa, Euroopassa ja Japanissa.

Laineen mielestä nykyinen käytäntö lisää suurten ja pienten yritysten epätasaista kilpailuasetelmaa. Koska patentin hakeminen on kallista ja hidasta, pienillä it-yhtiöillä ei usein ole varaa suojata tuotteitaan.

Patenttisuojaa onnyt vaikea valvoa

Patentin valvominen on hankalaa. Nykyisin suojaa loukataan vasta, kun ohjelmisto pyörii tietokoneessa. Ohjelmiston sisältävän cd-levyn myynti on siis patenttisuojan puolesta täysin laillista.

– Ei pienillä yrityksillä ole mahdollisuuksia mennä yrityksiin katsomaan, mitä koneet sisältävät. Niiden ainoa keino valvoa patenttiloukkauksia on valvoa myyntiä, sanoo Patenttitoimisto Compatentan toimitusjohtaja, patenttiasiamies Antti-Jussi Savela.

Patenttitoimisto Kolsterin patenttiasiamies Antero Virkkala huomauttaa, että patenttisuojan loukkausta on vaikea todistaa oikeudessa.

– Tilanne helpottuisi, jos ohjelmistotuote saisi patenttisuojan ja sen loukkaamisesta tulisi suora. Silloin yritys voisi esimerkiksi oikeuden väliaikaiskiellon avulla häätää patenttisuojaansa loukkaavan kilpailijan messuosastolta. Nykyisin yrityksen pitäisi odottaa varsinaisen oikeudenkäynnin tulosta.

Direktiiviehdotusta vastustavat myös avoimen lähdekoodin ohjelmistotalot, mutta eri lähtökohdasta. Niiden mielestä ohjelmistoalan suojaksi riittäisi tekijänoikeus. Lähdekoodi on avoin, jos se on kaikkien tiedossa ja jos kaikki voivat muokata sitä. Esimerkiksi Linux-pohjaiset ohjelmistot perustuvat avoimeen lähdekoodiin, Microsoft suljettuun.

Tuoreimmat osastosta