Norjalaisetkin innostuivat idästä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Telenor sijoittaa 175 miljoonaa Venäjälle

Julkaistu: 13.11.2002 8:06

Norjan valtio-omisteinen teleoperaattori, Telenor ASA sijoittaa yhdessä venäläisten mobiilioperaattoreiden, VimpelComin ja Alfa Groupin kanssa yli 175 miljoonaa dollaria VimpelComin Venäjän laajuiseen matkapuhelinverkkoon. Kukin pistää likoon kolmanneksen summasta.

Sopimus allekirjoitettiin Venäjän presidentin, Vladimir Putinin Norjan matkan aikana. Putin ja Norjan pääministeri Kjell Magne Bondevik olivat läsnä allekirjoitustilaisuudessa, Telenor muistuttaa.

Toisen investointikierroksen sijoitus tehdään VimpelComin tytäryhtiöön, VimpelCom-Regioniin. Yhtiöt ovat alustavasti sitoutuneet myös kolmanteen kierrokseen, joka on tarkoitus toteuttaa marraskuussa 2003. Samalla AlfaGroupin on tarkoitus kasvattaa sijoitustaan vielä yli 58 miljoonaalla dollarilla.

Kolmannen sijotuskierroksen jälkeen VimpelComille on tarkoitus tulla VimpelCom-Regionista noin 65 prosenttia, ja Telenorille ja Alfa Groupille kummallekin noin 17,5 prosenttia. Tällä hetkellä Telenor omistaa VimpelComista 29 prosenttia.

Yhtiöllä on tällä hetkellä noin neljä miljoonaa matkapuhelinasiakasta ja sen toimilupa kattaa noin 80 prosenttia Venäjän väestöstä mukaanlukien Pietarin ja Moskovan. VimpelCom oli ensimmäinen venäläisyritys joka listautui New Yorkin NYSE-pörssiin.

Telenor laskee sijoittaneensa Venäjälle kaikkiaan 350 miljoonaa dollaria lähinnä matkapuhelinverkkoihin. Se on aiemmin sijoittanut muun muassa Murmanskin alueelle, Kaliningradiin ja Pietariin.