20020834 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Orion kehittelee - tuleeko tulosta?

Julkaistu: 12.11.2002 19:07

Republikaanien vaalivoitto viime viikolla merkitsi lääkeyhtiöiden kurssien vahvistumista sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa. Yhdysvaltain hallituksella katsotaan nyt olevan mahdollisuus murtaa reseptilääke-etuisuuksia koskeva umpikuja.

Amerikkalaista lääketeollisuutta huolestuttavat maan vanhenevan väestön kasvavien lääkekulujen tukeminen ja lisäksi rinnakkais- eli geneeristen valmisteiden tunkeutuminen markkinoille. Tämä asettaa tehtaille painetta uusien, patenttisuojattujen lääkkeiden nopeaan kehittelyyn.

Tilanne on samankaltainen myös Suomessa. Eduskunnan käsittelyssä on hallituksen lakiesitys, jonka mukaan apteekki vaihtaa lääkärin määräämän lääkkeen huokeimpaan rinnakkaisvalmisteeseen ellei lääkäri kiellä vaihtoa. Tämän, useimpien EU-maiden jo nykyisin salliman geneerisen substituution on katsottu pienentävän yhteiskunnan ja potilaiden lääkekustannuksia.

Suomalainen lääketeollisuus on ilmaissut suhtautuvansa myönteisesti patenttien ulkopuolella olevien lääkkeiden rinnakkaisvalmisteisiin, kunhan halvimpien tuotteiden apteekissa tarjoamiseen ei aseteta pakkoa, kuten on suunniteltu. Kotimaiset lääkemarkkinat ovat sinänsä olleet tänäkin vuonna kasvussa.

Suomessa patenttilääkkeiden kallis kehitystyö ja kilpailun koveneminen koskettavat pörssiyhtiöistä Orionia, joka julkaisi viime viikolla kolmannen neljänneksen tuloksensa. Sitä kutistivat ydinalueen Orion Pharman pienentyneet markkinointisopimussuoritukset eli milestone-maksut sekä tuotekehityskulut, jotka ovat kasvaneet kehiteltävien lääkkeiden edetessä kalliisiin loppuvaiheen testeihin. Lääkkeitä ovat esimerkiksi sydämen vajaatoimintalääke Simdax sekä ahdistuksen hoitoon tarkoitettu deramsiklaani.

– Suhteessa lääkedivisioonan liikevaihtoon tutkimuskulut ovat kasvaneet hurjasti viime vuosina. Parkinsonin taudin hoitoon tarkoitetusta yhdistelmätabletista on kerrottu odotettavan myyntilupia jo ensi vuoden toisella puoliskolla. En odota siinä yllätyksiä, vaikka mikään ei ole itsestään selvää. Myyntilupiin liittyy yleensä myös milestone-maksuja, kommentoi Conventumin analyytikko Bengt Dahlström.

– Ahdistuslääke sekä Parkinsonin taudin hoitoon tarkoitetut Comtess ja Comtan ovat ne, joihin markkinoilla luotetaan Orionin kasvupohjana eniten. Jatkossa myös Simdax on lupaava. Näissä Orionin kehittämissä alkuperäislääkkeissä katteet ovat hyvät, kunhan myyntiluvat on saatu ja lääkkeet ovat markkinoilla jonkin aikaa.

Orionin liikevaihtoa paisutti Ruotsista hankittu lääketukkuri Kronans Droghandel. Oma lääkejakelija Oriola ei ole vielä saanut täyttä hyötyä siitä, että Astra Zenecan lääkkeiden jakelu Suomessa siirtyi sille kesäkuussa. Dahlströmin mukaan lääkejakelu voi päätyä Orionin myyntilistalle, jos Oriolan ja KD:n kannattavuus on saatu riittävän korkealle. Toisaalta nämä ”rönsyt” tuovat yhtiölle positiivista kassavirtaa. Aikoinaanhan konserni tuotti jopa lastulevyä.

Orionin pääjohtaja Jukka Viinanen korostaa, ettei rinnakkaislääkkeiden vaihtovelvollisuus saa alentaa yhtiön kannattavuutta. Orionin reseptilääkkeistä yli kaksi kolmasosaa lukeutuisi lainmuutoksen piiriin. Orion on geneerinen valmistaja, mutta sen tuotteet eivät välttämättä lukeudu halvimpiin.

Huolet ovat näkyneet myös Orionin vaihdetumman B-osakkeen kurssissa. Kun se vielä maaliskuussa löi pörssin portfolioindeksin selvästi laudalta, kääntyi osake kesää kohden indeksiä noudatellen laskuun, joka on jatkunut. Tämä ei ole alalla poikkeuksellista, sillä brittiläis-ruotsalainen Astra Zeneca on ollut Tukholmassa laskussa yhtiön kamppaillessa muun muassa uuden syöpälääkkeensä Iressan kanssa. Syyskuun lopun jälkeen Astra Zenecan kurssi on kääntynyt nousuun, kun syöpälääke sai Yhdysvaltain lääkevalvontaviranomaisen FDA:n tuen.

Pari vuotta sitten Orionin johtoon astunut Viinanen on tunnettu siitä, että hän haluaa tehdä Orionista kansainvälisen luokan lääkeyhtiön. Kopiolääkkeiden kotimaan markkinoille tuoma uhka pakottaa Viinasen tehostamaan ja puskemaan ulkomaille entistä voimallisemmin. Nähtäväksi jää, onko Orionilla varaa jatkaa osakkeenhaltijoita palkitsevaa osingonjakopolitiikkaansa. Osingot ovat tyydyttäneet myös suurimpiin omistajiin lukeutuvia henkilöomistajia.

Tuoreimmat osastosta