200209756 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Piippo ei tunnista lehdistön Elcoteqia

Julkaistu: 12.11.2002 15:08

Tutkimus Elcoteqin julkisuusimagosta kritisoi sekä lehdistöä että yrityksen viestintää

Elektroniikan sopimusvalmistajasta Elcoteqista julkaistiin vuosina 1997–2001 yhteensä yli tuhat juttua Taloussanomissa, Helsingin Sanomissa, Kauppalehdessä ja iltapäivälehdissä.

Elcoteqilta itseltään mopo karkasi käsistä julkisuusrumbassa, joten yritys teetti tutkimuksen lehdistön välittämästä yrityskuvastaan. Tulos oli karua kertomaa paitsi lehdistön lyhytnäköisyydestä, myös yritysviestinnän kompastelusta.

Tamperelaistutkijoiden Kari Koljosen ja Heikki Heikkilän mukaan lehdistö kuvasi Elcoteqin vuosina 1997–1999 ensin lupauksena ja sitten pettymyksenä. Alun jännittävä sijoituskohde muuttui nopeasti Nokialle ja Ericssonille alisteiseksi, huonoksi sijoituskohteeksi.

Yhtiö räjäytti julkisuuspankin vuoden 1999 lopussa, jolloin sitä kuvattiin kurssiraketiksi. Siitä oli tullut kännykkäjättien strateginen kumppani, jota johti sankarijohtaja Antti Piippo.

Imagon nousu koki lankeemuksen vuonna 2001. Renki mikä renki, totesi lehdistö yrityksestä ja pilkkasi Piipon tunnetuksi tekemiä iskusanoja.

Julkisuuskuva on ollut yllätys myös kohteelleen.

– Jutuista on ollut hyvin vaikea hahmottaa, mitä Elcoteq oikeasti tekee, hämmästelee Piippo.

Hän on pannut merkille, että Elcoteqia on käsitelty julkisuudessa vain suhteessa Nokiaan ja Ericssoniin, aivan kuin yrityksellä ei olisi omia kilpailijoita lainkaan.

– Onko Elcoteq ollut niin fantastinen innovaatio, ettei sillä ole kilpailijoita? Harva tietää, että Elcoteq on perusteollisuutta, hän pohtii.

Piippo myöntää, että hänen persoonansa ja tyylinsä on ollut otollinen julkisuudelle.

– Tunnustan poikkeavani stereotyypeistä. Aion kuitenkin rohkeasti jatkaa valitsemallani linjalla. Luovuuteni ja hulluuteni olisi löytänyt väylänsä muullakin alalla.

Piippo kieltää, että olisi pyrkinyt hallitsemaan julkisuutta. Yhtiön viestintäjohtaja tosin yritti tehdä mitä pystyi, kun Piippo oli vielä Elcoteqin palkkalistoilla.

– Sen jälkeen onkin menty kokonaan julkisuuden ehdoilla.

Tuoreimmat osastosta