20020975 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Rukalla on auki jo 14 rinnettä

Julkaistu: 11.11.2002 16:37

Matkailuteollisuus elättää kuusamolaisia nykyisin jo ympäri vuoden, mutta talvi on aina talvi

Kasvihuoneilmiö tai mikään mukaan luonnonoikku ei ole vielä pilannut Suomen vuodenaikoja eikä varsinkaan hävittänyt vuodenaikojen välisiä voimakkaita eroja. Runsaat kaksi kuukautta sitten Kuusamossa ja Rukalla oli yli 20 astetta lämmintä, kesä kauneimmillaan ja matkaa tehtiin pitkin Oulankajokea kanootilla – tietysti sortsit jalassa.

Viime viikonloppuna Rukan virallisissa talvikauden avajaisissa vedettiin jalkaan toppahousut, pipo korville ja sukset jalkaan. Rukalla on jo täysi talvi, ja Kuusamon puut on taas kuorrutettu tykkylumella.

Kuusamolaisilla on tänä syksynä ollut uskomaton onni ilmojen suhteen. Rinteisiin päästiin tykittämään lunta jo varhain, ja pakkanenkin tuli suorastaan etuajassa. Rukan rinteet saatiin auki ensimmäisinä Pohjoismaissa jo lokakuun 9. päivä. Viikonloppuna oli jo 14 rinnettä auki.

Pari vuotta sitten Rukalla puhuttiin suurinvestoinneita. Moni kuulija varmaan ajatteli, että mahtaakohan tuosta tulla mitään. Mistä riittää niin paljon kävijöitä, että bisnes kannattaa kesät talvet.

Vaurautta koko Kuusamolle

Rukakeskus Oy:n toimitusjohtaja Miia Porkkala kertoo, että varaustilanne eri majoitusliikkeissä näyttää siltä, että kasvua tulee kymmenen prosenttia. Suurin osa Rukalle tulijoista on tietysti kotimaasta, mutta kansainvälinen markkinointi alkaa tuottaa tulosta. Tänä talvena Rukalle tulee niinkin harvinaisia vieraita kuin irlantilaisia koululaisia.

Viime vuonna Rukan matkailutulo oli noin 80 miljoonaa euroa, ja tällä hetkellä matkailun parissa työtä tekee 350 kuusamolaista. Tavoitteena on, että vielä sadat uudet kuusamolaiset saisivat matkailusta leivän itselleen.

Viime kausi oli suomalaisille hiihtokeskuksille erinomainen. Hissilippumyynti kasvoi noin 12 prosenttia. Hissinousujen määrä nousi 47 miljoonasta runsaaseen 50 miljoonaan.

Marraskuun lopulla Rukan lumiset puut näkyvät televisioissa ympäri maailmaa, sillä silloin siellä pidetään pohjoismaisten hiihtolajien maailman cupin avauskilpailut. Joulukuussa lasketaan freestylen maailman cupin avaus.

Tuoreimmat osastosta