200203831 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Eteläpohjalaiset elintarvikeyritykset hakevat markkinoita uusin eväin

Julkaistu: 11.11.2002 15:28

Taivalkosken Mylly ja Ilmajoen Osuusmeijeri kasvu-uralla

Seinäjoen seudun elintarvikeyritykset ovat kehittäneet uusia tuotteita, joilla ne aikovat nostaa merkittävästi liikevaihtoaan lähivuosina. Esimerkiksi jalasjärveläinen Taivalkosken Mylly on kehittänyt yhdessä elintarvikealan valtakunnallisen osaamiskeskuksen Foodwestin kanssa lasten aamiaismuron, josta toimitusjohtaja Ritva Huhtakallio odottaa myyntimenestystä.

– Odotan liikevaihdon kasvavan vähintään kolmanneksen nykyisestä seuraavien 3–5 vuoden aikana. Paljon tietysti riippuu siitä, miten ensimmäinen vuosi menee, Huhtakallio pohtii.

Huhtakalliot jatkoivat viime syksynä Peka Oy:n omistaman ja konkurssiin menneen Taivalkosken Myllyn toimintaa.

– Muroja on testattu lapsilla. Niiden on lasten mielestä oltava rapeita, renkaan muotoisia ja hyvänmakuisia, Foodwestin tuotekehittäjä Kristina Tanttari selvittää.

Herajuomasta toivotaanliikevaihdon kasvattajaa

Ruokamaakunnasta on lähtöisin myös uusi Ilmajoen Osuusmeijerin herajuoma, jonka markkinointi alkoi runsas kuukausi sitten. Toimitusjohtaja Jouko Hietamäki kertoo, että meijerin tuotevalikoima on kasvanut viime vuosina.

– Liikevaihto kasvaa viitisen prosenttia vuodessa. Nyt lähdimme hakemaan erikoistumista. Juuston sivutuotteena tulevaa heraa on runsaasti, eikä sillä ole käyttöä ihmisravinnoksi. Uusi hedelmäcoctail on ilmeisesti ainoa Euroopassa. Selkeä tavoitteemme on päästä tukkujen toimittajaksi, Hietamäki kaavailee.

Vuonna 1920 perustetussa osuuskunnassa on noin 90 jäsentä. Liikevaihto on noin 5,5 miljoonaa euroa. Viime vuoden bruttoinvestoinnit olivat puoli miljoonaa euroa.

Yritykset ovat mukana yhteisvoimin Helsingissä 22.–24 marraskuuta järjestettävillä ruokamessuilla.

Seinäjoen seudun kuntien kehittämispäällikkö Tuula Lahti korostaa, että yhteisosaston etu yrittäjille on edullisuus. Seinäjoen seutu puolestaan saa myönteistä näkyvyyttä hyvien yritysten ansiosta.

Tuoreimmat osastosta