Tutkimus osoittaa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Riskisijoittajien määrä Suomessa romahti

Julkaistu: 7.11.2002 11:19

Euroopassa tehtyjen riskisijoitusten määrä laski jo seitsemännen peräkkäisen vuosineljänneksen aikana. Tämä käy ilmi Ernst & Youngin ja VentureOnen neljännesvuosittain tekemästä tutkimuksesta. Selvityksen mukaan Suomessa investoitiin yhteensä 4,3 miljoona euroa kolmannen neljänneksen aikana. Tämä on 93 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden vastaavana aikana ja noin 92 prosenttia vähemmän kuin edellisellä vuosineljänneksellä.

Rahoituskierroksia Suomessa tehtiin seitsemän kappaletta kolmannen neljänneksen aikana, joka on 56 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden vastaavana aikana ja 50 prosenttia vähemmän kuin edellisellä vuosineljänneksellä.

Tämän vuoden kolmannen neljänneksen aikana Euroopassa tehtiin 206 rahoituskierrosta, joihin investoitiin yhteensä 781 miljoonaa euroa. Rahoituskierroksien lukumäärä laski 26 prosenttia ja investoinnit rahassa mitattuna 33 prosenttia edelliseen vuosineljännekseen (Q2) verrattuna. Viime vuoden kolmanteen neljännekseen verrattuna riskisijoitukset laskivat 70 prosenttia. Eniten sijoituksia (16 kpl) Euroopassa teki 3i Group.

Ohjelmistoala suosiossa

Ohjelmisto- ja biotekniikkatoimialat ovat edelleen riskisijoittajien suosiossa, niin Euroopassa kuin USA:ssakin. Kyseiset toimialat keräsivät Euroopan kaikista riskisijoituksista 58prosenttia. Kolmannen neljänneksen aikana it-alalla tehtiin 119 rahoituskierrosta ja siihen sijoitettiin 429,8 miljoona euroa.

It-alan sisällä ohjelmistotoimialalla tehtiin 68 rahoituskierrosta (33,0% kaikista rahoituskierroksista) ja sijoitettiin 224,7 miljoonaa euroa (28,8% kaikista sijoituksista).

Suomen Ernst & Youngin kasvuyritysryhmän johtajan, KHT Harri Pärssisen mukaan nykyinen keskittyminen ohjelmistoteollisuuteen on osa suurempaa trendiä.

- Riskisijoittajien pääpaino on tällä hetkellä pääoman tehokkuudessa. Nyt etsitään yrityksiä, joiden tuotekehitys ja markkinointi vaativat suhteellisen pieniä investointeja ja joiden tuotteet on helppo jaella ja monistaa. Ohjelmistot ovat juuri tällaisia tuotteita. Markkinoilla on myös ohjelmistoyrityksiä, jotka ovat hyviä ostokohteita monelle yritykselle. Tämä houkuttelee sijoittajia, sanoo Pärssinen.

Tuoreimmat osastosta