200201666 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Fed yllätti, EKP:n ei uskota seuraavan

7.11.2002 10:21

Federal Reserve yllätti odotettua voimakkaammalla koronalennuksella ”auttaakseen Yhdysvaltojen taloutta pääsemään käynnissä olevan selkeästi heikon jakson yli”. Samalla Fed ilmoitti rahapolitiikan suuntauksen vaihtuvan elvyttävästä neutraaliksi pääasiassa luultavasti siksi, että haluaa tehdä lopun jatkuvista koronlaskuodotuksista. Ohjauskorossa on laskuvaraa enää 1,25 prosenttia ja Fed haluaa säilyttää vapaat kädet päättää, milloin alkaa käyttää viimeisiä ammuksiaan. Toinen markkinoiden kannalta pääuutinen Yhdysvalloista oli republikaanien selkeä voitto kongressin vaaleissa, joka antaa puolueelle mahdollisuuden voimistaa valtion elvytystoimia ja samalla kasvattaa budjetin alijäämää. Elvytystoimien ja niitä koskevien odotusten vaikutusten arvioidaan näkyvän Yhdysvaltojen taloudessa ensi vuoden mittaan. Mitään radikaaleja kasvupyrähdyksiä ei kuitenkaan odoteta ainakaan vielä: korkojohdannaismarkkinat veikkaavat Fedin nostavan ohjauskorkoaan 0,25 prosenttiyksiköllä aikaisintaan noin vuoden kuluttua.

Japanilaisten taloustutkimuslaitosten arvion mukaan maan kokonaistuotanto ylsi kasvuun heinä syyskuussa, ja Japanin keskuspankki on lisännyt pankeille antamansa perusrahoituksen määrää selvästi. Lisääntynyt raha piristää yritysten toimintaa ja ylläpitää kasvua, joten Japanissa on mahdollisesti jälleen kerran nähtävissä aavistusta aamun vaivihkaisesta sarastuksesta.

Osakemarkkinoilla republikaanien vaalivoitto nosti Yhdysvaltojen osakekursseja. Selvimmin vahvistuivat lääketeollisuuden ja puolustusteollisuuden osakkeet republikaanien vaalilupausten kasvatettua odotuksia vanhusten turvan parantamisesta ja Irakin vastaisista sotatoimista. Dow Jones vahvistui hieman yli ja S&P 500 hieman alle prosentin. Nasdaq kipusi 1,3 prosenttia. Pörssin sulkeutumisen jälkeen Cisco varoitti loka-joulukuun myyntinsä jäämisestä odotettua heikommaksi elektroniikka-alan kroonisesti heikkojen näkymien vuoksi. Yhdysvaltojen kursseihin ilmoitus ei ehtinyt vaikuttaa, mutta Aasian markkinoilla se on jättänyt koronalennuksen varjoonsa. Tokiossa Nikkei on laskenut 0,4 ja Topix 0,3 prosenttia. Hang Seng on jotakuinkin ennallaan ja Kospi 0,2 prosenttia miinuksella.

Korkomarkkinoita republikaanien vaalivoitto hermostutti. Yhdysvaltojen liittovaltion eilen liikkeeseen laskema erä 10 vuoden viitelainaa saatiin kaupaksi 4,09 tuotolla kun markkinatuotto oli 4,04 prosentin tuntumassa. Korkopäätöksen jälkeen 10 vuoden tuotto laski mutta hyvin maltillisesti, 3,97 prosenttiin. Kahden vuoden tuotto, joka on perinteisesti seurannut ohjauskoron liikkeitä, pysyi lähes ennallaan ja laski vain 1,85 prosentista 1,8 prosenttiin. Korkosijoittajat varautuvat valtion lainanoton kasvuun ja tuotot pysyvät siksi korkealla. Yhdysvaltojen rahamarkkinatermiinit painuivat alas ja odottavat ohjauskorossa alkavan esiintyä nousupaineita aikaisintaan ensi syksynä. Euroalueen korot odottavat edelleen ohjauskoron laskua ja aamun ensimmäisissä noteerauksissa otetaan jo huomioon koron tämänpäiväisen laskun mahdollisuus. EKP saattaa tavoilleen uskollisena toimia vastoin odotuksia ja alentaa korkoa jo tänään antaakseen erityisesti Saksan taloudelle sen kipeästi kaipaamaa psykologista tukea.

Valuuttamarkkinoilla dollari on aamun mittaan laskenut 122,5 jenistä 121,5 jeniin ja saanut Japanin viranomaiset jo puhumaan jenin yliarvostuksesta. Mikäli dollari painuu 120 jeniin kasvaa vastatoimien todennäköisyys. Euro on aamun mittaan kivunnut 1,004 dollariin korkeahkojen talletuskorkojen vetäessä sijoituspääomia entistä epävarmemmilta osakemarkkinoilta. Fedin reipas koronalennus ei lupaa hyvää amerikkalaisosakkeiden lähiaikojen tulosodotuksille, mikä nostaa eurotalletusten houkuttelevuutta kohtalaisen turvallisena sijoitusmuotona.

Päivän päätapahtuma on EKP:n johtokunnan kokous, jota ennen saadaan tietoa mm. Saksan inflaatiovauhdista ja työttömyysasteesta lokakuussa. Iso-Britannian keskuspankki päättää myös ohjauskorostaan tänään ja senkin odotetaan laskevan korkojaan lähiaikoina. Yhdysvalloista on luvassa tietoja kolmannen vuosineljänneksen tuottavuudesta ja työvoimakustannuksista, jotka vaikuttavat yritysten tulosodotuksiin. Lisäksi saadaan tietoja työttömiksi ilmoittautuneiden määrästä ja kulutusluottojen kannasta. Ne jäävätkin viimeisiksi Yhdysvaltojen taloustilastoiksi viikkoon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?