Venäläiset ostavat - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Tanskan TDC myymässä omistuksensa Ukrainassa

Julkaistu: 6.11.2002 14:25

Tanskalaisen Tele Danmark A/S:n mobiilioperaattori, TDC Mobile International on myymässä 16,3 prosentin omistustaan Ukrainan Mobile Communications, UMC:stä. Ostaja on Venäjän suurin teleoperaattori, Mobile TeleSystems OJSC, MTS.

Yhtiöiden alustavan sopimuksen mukaan UMC:n osuuden lopullinen kauppahinta määrätyy sen tuloskunnon perusteella, mutta hinta on vähintään 55 miljoonaa dollaria eli noin 414 Tanskan kruunua.

Kaupassa käytetään niin sanottua "put and call" -järjestelmää, jonka perusteella yhtiön taloudellista kehitystä ja lopullista hintaa arvioidaan allekirjoitushetkestä aikaisintaan yhdeksän kuukauden ja viimeistään kahden vuoden kuluttua.

Kauppaan kuuluu myös ehto, jonka mukaan ostaja maksaa TDC:n 17 miljoonan dollarin eli noin 129 miljoonan kruunun osakakaslainan.

Irti idästä

TDC:n mukaan sen UMC-omistus ei ole sille enää ydinliiketoimintaa. TDC:tä on haviteltu mukaan myös Telia-Sonera -liittoon, jonka yksi painopiste on idässä, toistaiseksi lähinnä Euraasiassa.

TDC:n kolmannen neljänneksen osavuosikatsauksessa UMC:n nettoliikevaihdoksi määriteltiin 104 miljoonaa kruunua ja tulokseksi ennen kertaeriä 48 miljoonaa kruunua. TDC:n taseessa UMC-omistus arvostettiin 237 miljoonan kruunun arvoiseksi.

Lopullinen kauppa riippuu vielä MTS:n osakkeenomistajien ja Ukrainan kilpailuviranomaisten hyväksynnästä.

UMC on vuonna 1992 perustettu valtio-omisteisen Ukrtelecomin, TDC:n, Deutsche Telecom AG:n ja KPN N.V:n yhteisyritys.