20020573 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Rahaliitto laajenee aikaisintaan 2007

Julkaistu: 5.11.2002 19:12

Hakijakymmenikön pääseminen EU:n jäsenmaaksi 2004 alusta aloittaa samalla lähtölaskennan siitä, mikä tai mitkä uusista EU-maista saavat ottaa ensimmäisten joukosta käyttöön eurovaluutan.

Tutkimusohjaaja Iikka Korhosen mukaan koko maakymmenikkö hinkuu talous- ja rahaliittoon niin nopeasti kuin mahdollista, vaikka myöntävät itsekin, että se ei käy helposti.

– Ne haluavat vakautta valuutalleen. Varsinkin pienet valuutat olisivat liian haavoittuvaisia, koska pääomaliikkeet on vapautettu EU:ssa, Korhonen sanoo.

Viro ja Liettua sekä EU:n ulkopuolelle toistaiseksi jäävä Bulgaria ovatkin jo sitoneet valuuttansa euroon.

Hakijamaiden pääsyä euromaaksi viivyttää etenkin valuuttakurssin vakauskriteeri. Ennen Emua maan täytyy olla tarkkailuoppilaana Euroopan valuuttakurssimekanismissa ERM II:ssa, eli euroeteisessä kahden vuoden ajan. Sinä aikana maan valuutan täytyy pysyä tavanomaisten vaihteluvälien sisällä.

Devalvaatio on myrkkyä Emu-haaveille, mutta revalvaatio ei. Esimerkiksi Kreikka revalvoi valuuttansa ERM-kaudellaan.

Korhonen arvioi, että vähintään kolme vuotta menee EU:hun liittymisestä ennen kuin ensimmäiset uudet EU-maat siirtyvät yhteisvaluuttaan. Ennen vuotta 2007 ei euroalue laajene ainakaan itään.

Uusia maitaEmuun vähitellen

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF puolestaan arvioi keväällä, että EU:n jäseniksi pyrkivät maat pääsevät Emuun aikaisintaan 2008. Esimerkiksi Puola ja Unkari ovat toivoneet pääsevänsä mukaan viimeistään 2006.

Korhonen ei usko, että talous- ja rahaliittoon pääsemisestä tulee samanlainen ”big bang” kuin maakymmenikön liittymisestä kertarysäyksellä EU:hun, koska maat ovat niin erilaisia. Pikemmin maita otetaan Emuun ripotellen muutama kerrallaan.

Korhonen ei kuitenkaan lähde veikkaamaan järjestystä.

Tuoreimmat osastosta