200205608 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kaupan alan osakkeet ovat tarjonneet hyvän turvasataman sijoittajille

5.11.2002 19:07

Osakekurssit ovat osoittaneet kohti koillista Helsingin pörssissä viime kuukauden aikana. Kurssinousu on koskettanut useimpia toimialoja. Erityisen selvästi nousupiikki näkyy sykliseksi toimialaksi luokitellussa metsäteollisuudessa. Itse asiassa metsäteollisuusindeksin muutokset suuntaan tai toiseen ovat jatkuvasti olleet voimakkaita viimeksi kuluneiden kahden vuoden aikana.

Vastaavasti taas defensiivinen kaupan toimiala on tarjonnut sijoittajille suojaa osakemarkkinoiden kurssivaihteluita vastaan. Alan indeksin kehitys on ollut kuluneen kahden vuoden aikana hyvin tasaista. Defensiivisiksi aloiksi luokitellaan kaupan ohella myös elintarvike- ja lääketeollisuus. Koska lääketeollisuutta edustaa Suomessa kuitenkin vain Orion, jää sijoittajan valinnanvara tällä sektorilla turhan kapeaksi.

Elintarviketeollisuuden toimialaindeksi on kehittynyt Suomessa hyvin kahden viime vuoden aikana, mutta toisaalta alan indeksi on myös käyttäytynyt melko volatiilisti. Toimialan viime vuoden puolella alkanutta kurssinousua pönkittivät muun muassa Atrian ja HK Ruokatalon selvästi kohentunut kannattavuus, minkä sijoittajat palkitsivat voimakkaalla kurssinousulla. Lisäksi Hartwallin osake nousi selvästi ensin yhtiön parantuneen tuloskehityksen ja sittemmin Scottish & Newcastlen yhtiöstä tekemän ostotarjouksen myötä. Kuitenkin indeksin nousun vastapainoksi alan osakkeet ovat myös tulleet melko voimakkaasti alaspäin viime kesästä alkaen.

Myös aiemmin elintarviketeollisuuden puolella on koettu voimakkaita kurssimuutoksia muun muassa Raision Benecoliin ladattujen kovien odotusten aiheuttaman rajun nousun ja toteutumatta jääneiden haaveiden aiheuttaman yhtä kovan laskun vuoksi. Alan yhtiöiden osakkeisiin sijoittaminen ei siis ole osoittautunut Suomessa järin defensiiviseksi.

Näin ollen riskiä karttavan sijoittajan kannalta parhaita vaihtoehtoja näyttävät olleen kaupan alan osakkeet. Alan osakkeiden kehitys on ollut turvallisen tasaista. Kurssikehityksen ohella sijoittajan tulee sijoituspäätöstä tehdessään ottaa huomioon yhtiöiden maksamat osingot. Kaupan alan yhtiöistä esimerkiksi Kesko on jo vuosia kunnostautunut hyvänä osingonmaksajana.

Kun kaupan alan yhtiöiden kurssikehitys on jumittunut lähes paikoilleen kahden viime vuoden aikana, voidaan osingot huomioivassa alan tuottoindeksissä havaita jo nousuakin. Alan osakkeet ovat tarjonneet kohtuullista tuottoa pienellä riskillä. Sen sijaan volatiilimpien metsäteollisuuden sekä tietoliikenteen ja elektroniikan osakkeissa on suurempi riski yhdistynyt heikompaan tuottoon.

Viime aikojen kurssinoususta huolimatta on osakemarkkinoiden ylle ilmaantunut pilviä. Yhdysvallat on julkistanut jatkuvasti synkkiä talouslukuja, jotka saattavat enteillä maan ajautumista pelättyyn kaksoistaantumaan. Erityisesti maan kuluttajien luottamuksen lasku alimmalle tasolleen yhdeksään vuoteen luo uhkakuvia osakemarkkinoille.

Osakekursseja ovat pitäneet ylhäällä lähinnä odotukset Yhdysvaltain keskuspankin koronlaskusta tämänpäiväisessä korkokokouksessa. Vaikka koronlasku toteutuisikin, se tuskin enää pystyisi kursseja nostamaan, sillä kurssilasku on jo leivottu sisään kursseihin. Sen sijaan korkojen jättäminen ennalleen todennäköisesti painaisi osakekursseja alaspäin.

Koska korkomarkkinoidenkin tuotot ovat niin alhaisella tasolla tällä hetkellä, eivät nekään tunnu erityisen houkuttelevalta sijoituskohteelta. Defensiiviset osakkeet ovat perinteisesti toimineet sijoittajien turvasatamana laskusuhdanteiden aikana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?