200204819 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Jenkkipankeille puolueeton analyysi oman tutkimuksen tilalle

Analyytikkosotkuista tulossapankeille kahden miljardin dollarin lasku

28.10.2002 19:36

Yhdysvalloissa on ryhdytty jo toimiin sijoitusanalyysin ja investointipankkitoiminnan erottamiseksi toisistaan. Tätä varten viranomaiset haluavat perustaa puolueettoman analyysipalvelun, joka korvaisi osin pankkien oman sijoitustutkimuksen.

Viranomaisten mukaan tämä tarjoaisi myös piensijoittajille paremmin pääsyn puolueettoman analyysitiedon lähteille.

Puolueeton analyysipalvelu toimisi kaikkien pankkien rahoittamana ja tarjoaisi tutkimusanalyyseja kaikkien pankkien asiakkaille. Analyysit olisivat noin parinkymmenen itsenäisen sijoitustutkimusyhtiön tuottamia.

Analyyseja tekevät tutkimusyhtiöt valittaisiin niiden tekemien analyysien osuvuuden perusteella. Heidän toimintaansa valvomaan asetettaisiin paneeli.

Viranomaisten mukaan itsenäinen analyysipalvelu poistaisi epäilyt investointipankkitoiminnan ja osakeanalyysin kytkyistä ja niistä johtuvasta vääristelystä

Sen lisäksi, että pankit tarjoaisivat asiakkailleen paneelin tarjoamia itsenäisiä analyyseja, pankeilla voisi olla myös omaa osaketutkimusta, mutta se pitäisi erottaa yhtiön sisällä aiempaa itsenäisemmin omaan organisaatioonsa, jolla ei saisi olla mitään organisatorista johtamis- tai palkitsemisyhteyttä investointipankkitoimintaan.

Nyt tehty ehdotus on pankkien oman toiminnan osalta hieman kevyempi versio aiemmista vaatimuksista erottaa kokonaan investointipankkitoiminta ja osakeanalyysi toisistaan. Itsenäisen analyysipalvelun perustaminen on kuitenkin täysin uusi idea.

Malli on syntynyt pankkien, markkinavalvoja SEC:n ja New Yorkin osavaltion syyttäjän Eliot Spitzerin välisen kovan väännön tuloksena. Pankkien on annettava hyväksyntänsä hankkeelle keskiviikkoon mennessä.

Analyytikkosotkuista tulossa jättilasku

Osa pankeista vastustaa esitettyä suunnitelmaa. Ne eivät halua joutua maksamaan muiden pankkien tekemistä virheistä.

Pankkien mukaan itsenäisen analyysipalvelun ylläpitäminen tulee niille liian kalliiksi ja voi johtaa lisäirtisanomisiin niiden omassa analyysitoiminnassa.

Jokainen pankki joutuisi oman analyysitoimintansa lisäksi siis rahoittamaan uutta itsenäistä analyysipalvelua noin 50–100 miljoonalla dollarilla seuraavien viiden vuoden aikana.

Analyytikkoihin liittyvistä ongelmista ja niiden korjaamisesta onkin lankeamassa pankeille nyt osakemarkkinoiden historian kaikkien aikojen kallein lasku. Yhteensä analyytikkosotkut maksavat niille kaksi miljardia dollaria.

Tästä miljardi kuluu uuden itsenäisen analyytikkopalvelun pystyttämiseen ja toinen miljardi menee sakkoihin ja sijoittajille maksettaviin korvauksiin analyytikkojen aiheuttamista menetyksistä.

Kalleuden lisäksi hanketta kritisoidaan myös siitä, että itsenäisiä analyyseja tarjoavia yhtiöitä on tarjolla sijoittajille jo nytkin.

Hanke sai alkunsa puoli vuotta sitten viranomaisten ryhdyttyä selvittämään, olivatko analyytikot tuottaneet liian optimistisia analyyseja houkutellakseen pankeilleen investointipankkitoimintaa. Merrill Lynch tuomittiin viime keväänä maksamaan sadan miljoonan dollarin korvaukset tällaisesta tutkimuksesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?