200203840 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Yksityisten kapitalisaatiosopimukset lisääntyvät

Julkaistu: 25.10.2002 12:31

Keskinäinen henkivakuutusyhtiö Suomi lopetti tällä viikolla talletuksia muistuttavien kapitalisaatiosopimusten myynnin yhteisöasiakkailleen.

Yksityishenkilöille Suomi-yhtiöt myyvät vastaavia korkosijoituksia kuitenkin edelleen Takuutuoton nimellä, ja niiden menekki on tänä vuonna ollut moninkertainen kahteen edelliseen vuoteen verrattuna. Uusia sopimuksia on tehty tänä vuonna noin viidellä miljoonalla eurolla, joten niiden myynti on kuitenkin edelleen vaatimatonta verrattuna talletuksiin tai esimerkiksi korkorahastoihin.

Kapitalisaatiosopimus on poikkeava vakuutusyhtiötuote, sillä sopimukseen ei sisälly lainkaan vakuutusta vaan se on pelkkä sijoitus. Kapitalisaatiosopimuksessa maksetaan sijoittajalle kiinteää korkoa esimerkiksi viiden vuoden ajan. Parin viime vuoden aikana Suomi-yhtiöt ovat ainoana myyneet kapitalisaatiosopimusta myös yksityishenkilöille. Sijoitus muistuttaa säästöhenkivakuutusta ilman vakuutusta. Muut yhtiöt ovat keskittyneet säästöhenkivakuutuksiin.

– Halusimme varainhoitopalveluihin tuotteen, joka on yksinkertainen ja helppo ostaa internetin kautta ilman henkivakuutuksiin liittyviä selvityksiä, Suomi-yhtiöiden vakuutustoiminnasta vastaava johtaja Jarmo Kuisma sanoo.

Vakuutusyhtiö käyttää sopimusten kautta tulevat varat omaan sijoitustoimintaansa ja kapitalisaatiosopimus voi olla yhtiölle itselleen tappiollinen tuote, jos sijoitusmarkkinat ovat heikot.

Pitkä pörssilaskun vuoksi kaikki vakuutusyhtiöt ovatkin päättäneet lopettaa toistaiseksi uusien kapitalisaatiosopimusten tekemisen yhteisöjen kanssa.

Sijoittaja vertaa kapitalisaatiosopimusta useimmiten talletukseen. Tärkeä ero on kuitenkin talletussuojan puute.

Edes pankkikriisin aikana kukaan suomalainen ei menettänyt kotimaisiin pankkeihin tallettamiaan varoja. Sen sijaan vakuutusyhtiöiden konkursseissa, etenkin suuria sijoituksia tehneet yksityishenkilötkin ovat menettäneet osan säästöistään. Kapitalisaatiosopimuksessa on siten suurempi riski kuin talletuksessa, ja siksi sen tuoton on oltava parempi.

Tällä viikolla Suomi-yhtiöt tekivät viisivuotisia kapitalisaatiosopimuksia 3,9 prosentin korolla.

Tuoreimmat osastosta