200201997 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kirkasvaloa pimeyteen

Julkaistu: 24.10.2002 17:04

Kaamosväsymys tekee taas tuloaan, ja samalla käynnistyy kirkasvalolamppujen sesonki. Tänä syksynä lamppujen valmistajat kilpailevat keskenään aikaisempaa hillitymmin, sillä Lääkelaitos on ryhtynyt valvomaan kirkasvalojen markkinointia. Tuulesta temmattujen terveysväittämien asemesta valmistajien täytyy hankkia laitteilleen CE-hyväksyntä auktorisoidulta tarkastajalta.

Suomi on terapeuttisten valaisimien luvattu maa, sillä sadattuhannet suomalaiset kulkevat mieli maassa syksyn ja talven pimeillä. Muutama prosentti ihmisistä uhkaa sairastua oikeaan talvimasennukseen. Väsymyksen hoitoon ja ennaltaehkäisyyn ostetaan tuhansia kirkasvalolaitteita joka vuosi.

Stockmann-tavaratalojen sisäänostaja Suvi Kemppaala kertoo, että tänä syksynä kirkasvalolamppujen myynti on alkanut poikkeuksellisen aikaisin. Lamppuja on kaupattu jo syyskuussa, vaikka myyntipiikki oletettavasti osuu taas marras–tammikuulle.

– Kauneuden ja terveyden hoitoon liittyvien tuotteiden myynti kasvaa jatkuvasti. Kirkasvalolamput kuuluvat juuri tähän ryhmään, Kemppaala sanoo.

Stockmannilla myydään eniten alle 200 euroa maksavia kirkasvalolamppuja. Hinnan lisäksi ihmisiä kiinnostavat valaisimien muotoilu ja käyttömahdollisuudet sisustuselementteinä.

Kaupoissa onkin kulmikkaita, pyöreitä, putkimaisia ja soikeita valopaneeleja. Lamput voi asettaa pöydälle, seinille tai kattoon. Perinteiset mallit ovat pitäneet pintansa, vaikka kansalle on yritetty myydä muun muassa valolippapäähineitä.

Valaistuskonsultti Ilkka Pekanheimo kirkasvalolamppuja valmistavasta turkulaisesta Ad-Luxista arvelee, että suurin kirkasvalobuumi on ohitettu jo muutama vuosi sitten. Hänen mukaansa kotien ja työpaikkojen varastoissa makaa nyt apea kokoelma käyttämättömiä lamppuja.

– Kannattaisi kaivaa vanhat lamput esiin ja käyttää niitä ohjeiden mukaan. On yksi ja sama, jos istuu kirkasvalolampun ääressä toimiston kahvihuoneessa, etäällä lampusta ja vartin verran kerrallaan. 2 500 luxin valossa pitäisi viipyä aamupäivisin tunti tai pari, Pekanheimo neuvoo.

Liian häikäisevä valo vahingoittaa silmiä, mutta tehoa pitää olla sen verran, että lamppuun voi pitää pienen välimatkan. Silmien häikäistymistä voi testata tuijottamalla valaisinta kaupassa puoli minuuttia. Jos lamppu jättää näkökenttään mustan varjokuvan, se on Pekanheimon mukaan liian kirkas.

Tuoreimmat osastosta