200203581 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Talousvaliokunta hämmentyi Siimeksen Sonera-lausunnosta

Leena Luhtanen: Lausunto on ristiriidassa tähän asti saatujen tietojen kanssa

23.10.2002 19:01

Eduskunnan talousvaliokunta yllättyi toisen valtiovarainministeri Suvi Anne-Siimeksen (vas.) väitteestä, jonka mukaan entinen liikenne- ja viestintäministeri Olli-Pekka Heinonen (kok.) olisi jälkikäteen hakenut Soneran Saksan umts-huutokaupoille siunausta hallitukselta.

Valiokunta on pyytänyt Siimeksen asian johdosta kuultavakseen. Siimestä kuultaneen asiassa jo tänään.

Talousvaliokunnan puheenjohtaja Leena Luhtanen (sd.) sanoo suoraan, että Siimeksen puheenvuoro oli yllättävä.

– Itse asiassa se on ristiriitainen tähän mennessä saatujen tietojen kanssa.

Eduskunnan talousvaliokunta käsittelee parhaillaan hallituksen tiedonantoa valtion omistajapolitiikasta ja Sonerasta. Valiokunta aloitti eilen yleiskeskustelun tiedonannosta, mutta päätti vielä kuulla Siimestä, vaikka muuten asiantuntijat on jo kuultu.

KYM ja VM kilpailevat yhtiöistä

Suureen saliin mietinnön pitäisi tulla 12. päivä marraskuuta. Luhtanen ei halua vielä ennakoida, saako hallitus talousvaliokunnalta puhtaat paperit Soneran liiketoimista.

Talousvaliokunnan jäsenet kannattavat hallituksen ehdotusta, jonka mukaan markkinaehtoisesti toimivien yritysten, käytännössä pörssiyhtiöiden, omistajapolitiikka keskitettäisiin omaan yksikköönsä, ja valtion erityistehtävää hoitavat yritykset jäisivät oman ministeriönsä alaisuuteen.

Edustajat ovat kuitenkin erimielisiä siitä, minkä ministeriön alaisuuteen omistajapolitiikka pitäisi keskittää. Leena Luhtanen pitää luontevimpana paikkana kauppa- ja teollisuusministeriötä.

– Sillä on pitkät perinteet, ja siellä on ammattitaitoa.

 Kokoomuksen Pekka Kuosmanen ja Vihreiden Satu Hassi pitävät valtiovarainministeriötä luontevimpana paikkana.

– VM hallinnoi valtion varoja. Ministeriössä on myös tarpeeksi kyynis-epäluuloinen kulttuuri, että siellä vähemmän hurahdetaan sellaiseen, mikä nyt kulloinkin on menossa, eri vuosikymmenten kasinojuttuihin, Hassi sanoo.

Kuosmasen mielestä VM:ssä on huomattavasti enemmän talouselämän ja finanssipuolen asiantuntemusta kuin KTM:ssä. Yksikön vetäjän Kuosmanen palkkaisi virkamieskunnan ulkopuolelta.

Luhtasen mukaan ammattitaito voidaan tietysti kerätä mihin tahansa yksikköön.

– Täytyy katsoa molempien ministeriöiden hyvät ja huonot puolet. Mutta varmaan vaihtoehdot ovat VM ja KTM.

Keskustan kansanedustaja ja valiokunnan varapuheenjohtaja Mari Kiviniemi ei pidä jakoa pörssi- ja muihin yhtiöihin itsestään selvänä. Hänestä esimerkiksi Fortumissa valtiolla on myös erityisintressi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?