200205715 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Käsityöyrittäjän on oltava monipuolinen ja kova tyyppi

Julkaistu: 21.10.2002 16:25

Alan yrittäjät heittävät laatuhaasteen koulutusjärjestelmälle

Käsityöyrittäjän on oltava monipuolinen ja kova tyyppi, sillä työ on jatkuvaa kehittämistä ja vaatii monien asioiden ja ajankäytön hallintaa. Käsityöyrittämisellä ei myöskään rikastu kovin helposti. Sen vuoksi koulutuksen laadulla on suuri merkitys pienyrittäjälle.

– Esimerkiksi pakkaukset on osattava suunnitella ja markkinoida. Tavaroiden ostaminen rautakaupasta tuntuu olevan taitolaji. Tarjouskirjeiden kirjoittamiseen ja sähköpostin lukemiseen ei jää kauheasti aikaa. Myös sosiaaliset taidot ovat yllättävän vaikeita. Kesti kolmisen vuotta ennen kuin sai hankituksi kahvinkeittimen, että pystyin tarjoamaan asiakkaille kahvia, muistaa humppilalainen puuseppä Tuuli Autio.

Käsityöyrittäjän mielestä ei ole tärkeää, että yritys kasvaa. Etusijalla on kannattavuuden hallinta.

– Pitkät päivät ovat elämäntapa, josta helposti seuraa niukkuutta. Kannattaa valita joku muu ammatti, jos haluaa rikastua, Autio naureskelee.

Autio ehdottaa, että käsityöyrittäjille järjestettäisiin nykyistä syvällisempää koulutusta

– Koulutuspaikkoja ei tarvitse niinkään lisätä. Osa Eu-varoista pitäisi suunnata pienimuotoiseen täsmäapuun. Yrittäjän olisi saatava ilmaista neuvontaa ajankohtaisista asioista, Autio esittää.

Kirja auttaakehittymään

Sitra käynnisti viime keväänä Käsi- ja taideteollisuusliitto Taidon kanssa Käsityöyrittäjyyden mahdollisuudet -tutkimushankkeen. Hankkeen tuloksena syntyi kirja ”Käsin tehty tulevaisuus”. Taidon toiminnanjohtajan Marketta Luutosen ja Helsingin kauppakorkeakoulun tutkijan Anne Äyvärin toimittama kirja tarjoaa pohjan alan kehittämiseen.

Sitran tutkimusjohtaja Antti Hautamäki toteaa, että kulttuurisen merkityksen lisäksi käsityöala on merkittävä työllistäjä.

Käsityöyritysten arvioidaan työllistävän noin 30000 ihmistä, mikä Hautamäen mielestä tukee hyvin aluekehitystä.

– Kuluttajatutkimusten mukaan käsityöyrittäjien tuotteisiin liitetään myönteisiä merkityksiä. Sen vuoksi tuotteiden ja palvelujen näkyvyyttä parantamalla saadaan aikaan hyviä tuloksia, Hautamäki perustelee.

Ylijohtaja Kalle J. Korhonen kauppa- ja teollisuusministeriöstä lupaa käsityöyrittäjille lähivuosina virtuaalisen hautomoverkoston ja yritysten seurantaryhmän, jonka toiminnasta vastaa kauppa- ja teollisuusministeriö. Korhosen mukaan yritystuista tulee jatkossa nykyistä joustavampia.

Opetusministeriön suunnittelupäällikön Jouko Könnölän mukaan käsityöammatit otetaan entistä terävämmin huomioon uudessa opetussuunnitelmassa ja toisen asteen ammatillisessa koulutuksessa. Könnölän mukaan alan koulutusta voisi koordinoida yrittäjien koulutustoimikunta.

Tuoreimmat osastosta