200208484 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Senttiosakkeet valtaavat NM-listaa

21.10.2002 18:59

Helsingin pörssin NM-listaa voi pitää sijoittajat villinneen teknohuuman symbolina.

Lista perustettiin syksyllä 1998 nuorten ja nopeasti kasvavien yritysten markkinapaikaksi. Muita listoja väljempien listautumisvaatimusten vuoksi NM-lista kiinnosti erityisesti muutaman vuoden ikäisiä teknologiayrityksiä.

NM-lista eli hiljaiseloa liki vuoden, kunnes syksyllä 1999 listalle alkoi vyöryä yrityksiä. NM-listan osakkeiden arvot nousivat ripeästi sijoittajien ostaessa silmät kiiluen kaikkia teknologialta hiukankin haiskahtavia osakkeita.

Kevättalvella 2000 NM-lista oli lyhyen hetken huipussaan, kunnes teknologiaosakkeista alkanut pörssiromahdus vei markkinat alta. NM-listan arvonromahdus on sen jälkeen ollut raju.

Sijoittajien kiinnostus NM-listaan kohtaan lopahti yhtä nopeasti kuin se syttyi. Nykyään listalla noteerattavien osakkeiden vaihto on hyvin vähäistä. Listan nimi tulee englannin kielen sanoista ”new market”, uusi markkina. Irvileuat puhuvat nykyään ”no meaning”, ei merkitystä -listasta.

NM-listan yhtiöiden tilannetta kuvastaa hyvin se, että puolet listan 16 yhtiöstä on niin sanottuja senttiosakkeita eli yksikköhinnaltaan alle euron hintaisia. Senttiosakkeille ovat tyypillisiä voimakkaat hinnanheilahtelut. Kun osakkeen hinnan pienin muutosväli on yksi sentti, aiheuttaa alle euron arvoisissa osakkeissa tämä muutos monen prosentin arvonmuutoksen.

Alhaisin yksikköhinta on Enderon osakkeella, sen päätöskurssi viime perjantaina oli kolme senttiä. Yhden sentin muutos hinnassa aiheuttaa 33,3 prosentin muutoksen yhtiön markkina-arvossa.

Useimmat sijoittajat karttavat senttiosakkeita niiden arvaamattomuuden vuoksi. Senttiosakkeet ovat houkuttelevia kohteita erilaisille kurssivedättäjille. Yhdysvalloissa on paljastunut tapauksia, joissa senttiosakkeiden kurssia on vedätetty tekaistuilla uutisilla.

Kerran senttiosakkeeksi valahtanut osake saattaa junnata alamaissa vaikka kuinka kauan, koska suursijoittajat eivät halua niihin kajota.

Teleyhtiö Ericssonia uhkasi putoaminen senttiosakkeiden sarjaan Yhdysvaltain markkinoilla. Sen välttämiseksi yhtiö toteutti niin sanotun käänteisen splitin USA:n osakemarkkinoilla noteerattavissa ADS-todistuksissa. Uudistuksen jälkeen yksi ADS-todistus vastaa kymmentä Ericssonin B-osaketta, kun nyt yksi ADS-todistus vastaa yhtä B-osaketta.

Helsingin pörssissä on toki muitakin senttiosakkeita kuin NM-listalta löytyvät kahdeksan senttiosaketta. I-listalla noteerataan yhdeksän ja päälistalla 11 senttiosaketta. Helsingin pörssi aikoo joulukuussa ottaa käyttöön senttiosakkeiden listan. Uudesta senttiosakkeiden listasta tulee näillä näkymin pidempi kuin NM-listasta.

Saksassa paikallinen Neuer Markt -lista lakkautettiin aivan hiljattain. Sama kohtalo voi hyvinkin odottaa kotimaista NM-listaa. Siirtämällä NM-listan yhtiöt toisen otsikon alle niitä voisi olla helpompi kaupitella sijoittajille, sillä nyt tappioissa rypevät yhtiöt leimaavat ikävästi NM-listan terveet yhtiöt.

Esimerkiksi Endero on hinnoiteltu konkurssikypsäksi. Helmikuussa pörssi siirsi Enderon tarkkailulistalle, sillä pörssin mukaan sijoittajien saatavilla ei ollut silloin riittäviä tietoja Enderon pääomarakenteen korjaamisesta. Yhtiö pääsi maaliskuussa pois tarkkailulistalta.

Toista laitaa edustaa Basware, joka on pystynyt koko ajan kasvamaan ja jopa maksamaan osinkoa.

Tuorein tulokas NM-listalla on QPR Software, yhtiö listautui pörssiin viime maaliskuussa. Anti ei innostanut sijoittajia, lopulta vain 20 sijoittajaa merkitsi osakkeita. Heti pörssitaipaleensa aluksi yhtiö joutui antamaan tulosvaroituksen.

Osakkeen kurssi oli ylimmillään 2,37 eurossa muutama päivä listautumisen jälkeen. Siitä alkoi osakkeen nopea luisu senttiosakkeeksi. Juuri tällaiset listautumisfarssit vievät uskottavuutta NM-listalta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?