200204245 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Golfin pelaajaei vaivu talviuneen

18.10.2002 15:28

Lämmintä kesää ja alkusyksyä seurannut kolea loppusyksy uhkaa pysäyttää innokkaimmatkin ja yleensä pohjatuulta hyvin sietävät harrastajat. Lokakuu on Helsingin korkeudella normaalisti vielä kohtuullista peliaikaa, mutta nyt ei näytä hyvältä. Kun kenttien hoitajatkin vielä käyttävät tilaisuutta hyväkseen ja kiirehtivät erilaisia talven varan toimenpiteitä greeneillämme, ei pelaamisesta taida tulla enää mitään, vaikka ilmat vielä yllättäen vähän lämpenisivätkin.

Mikä eteen?

Niin kauan, kun lunta ei tule tai se ei vielä maassa pysy, suosittelen viimevuotiseen malliin yhdellä mailalla pelaamista. Se on kunnon varusteissa reipasta puuhaa, ja runsaan kahden tunnin vaelluksen jälkeen lounas maistuu varmasti. Koska ainoaksi aseeksi suositellaan yleensä kesällä vähemmän käytettyä keskipitkää rautamailaa, tulee pelin tämäkin osa-alue kerralla kuntoon myös tulevaa kesäkautta varten, koska yhden mailan peliä kannattaa jatkaa keväällä vielä lumien sulettua ja greenien avaamista odotellessa.

Lumen tultua palloa pääsee lyömään jossain sisähallissa, joita onkin alkanut putkahdella kuin sieniä sateella. Pitkä talvi antaa mahdollisuuden yrittää pron avustuksella korjata jotain svingin osa-aluetta ja takoa sitten asia kevääseen mennessä selkäytimeen. Kannattaa kuitenkin muistaa, että varsinkin isot remontit onnistuvat harvoin. Sisähalliharjoittelulta ei siis kannata liikoja odotella.

Matoilta pelaaminen ei tulevaa kautta ajatellen ole myöskään aivan ongelmatonta. Mailaa joustavasti liu’uttava matto antaa nimittäin anteeksi monet huonot osumat, ja golfari tulee vähän huolimattomaksi. Kun hän sitten keväällä joutuu pelaamaan sääntöjen mukaan eli niin kuin pallo sattuu maastossa makaamaan, ei se enää ehkä nousekaan niin iloisesti ilmaan kuin hallissa. Talviharjoittelun paras anti on ainakin allekirjoittaneelle viime vuosina ollut, paitsi ystävien tapaaminen, vain oikeitten lihasryhmien hereillä pitäminen.

Talvella on kuitenkin erinomainen tilaisuus syventää lajitietouttaan lukemalla. Enkä tarkoita pelkästään lajin tekniikkaan keskittyviä teoksia, vaan vaikkapa tutkimalla kaikkia säännöistä voimassa olevia tulkintoja ja ennakkotapauksia. Niin kuin hyvin muistatte, on rankkareita aina vähän mukavampi jakaa kuin saada. Myös golfin historiaan perehtyminen syventää riippuvuuttamme.

Vaikka kentät menevätkin kohta kiinni, eivät sitä tee yhä lukuisammat golfliikkeet. Niissä aletaan pian tehdä tilaa ensi kevään aina vain isopäisemmille drivereille, ja vanhoista romppeista pyritään eroon. Hyviä välineitä löytyy varmasti jopa puoleen hintaan. Sekään ei tietysti ole enää vähän rahaa, mutta auttaa kuitenkin meitä vähän tässä epätasaisessa kamppailussamme lajin jatkuvaa kallistumista vastaan.

Tämä säännöllinen palstanpito on nyt loppumassa tältä erää tähän. Tarkoitukseni on palata asiaan taas kevään golfmessujen ja vuoden ensimmäisen katsomisen arvoisen tapahtuman, Masters-turnauksen aikoihin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?