200206245 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Suomi seuraa USAn suhdanteita

18.10.2002 14:04

Maailman osakemarkkinat ja kansantaloudet liikkuvat Yhdysvaltain määräämään tahtiin. Viime vuosikymmeninä eri markkinoiden kytkökset ovat tulleet vain entistä tiiviimmiksi, siksi suomalaisetkaan eivät voi ohittaa Yhdysvalloista tulevia talousuutisia olankohautuksella.

– Puolet maailman pörssiosakkeista on yhdysvaltalaisia, siksi niiden markkinoiden kurssimuutokset heijastuvat nopeasti muiden maiden osakemarkkinoille, perustelee Sammon ekonomisti Lauri Uotila Yhdysvaltain uutisten painoarvoa.

Myös suurin osa maailman osakemarkkinoilla aktiivisesti liikkuvasta rahasta on kotoisin valtameren takaa. Siksi jenkkisijoittajien päätökset ostaa tai myydä eurooppalaisia osakkeita näkyvät välittömästi kursseissa.

Helsingin pörssin kytkös Yhdysvaltoihin on jopa poikkeuksellisen voimakas. Pörssin suurimmat osakkeet noteerataan Yhdysvalloissa, Nokiankin hinta käytännössä määräytyy yhdysvaltalaissijoittajien ostoista ja myynneistä Helsingin ja New Yorkin pörsseissä.

– Kuluttajien tunnelmat USA:ssa vaikuttavat nopeasti sijoittajien mielialoihin ja odotuksiin Euroopassa, Uotila toteaa.

Reaalitalouteen Yhdysvaltain vaikutukset heijastuvat viennin kautta. USA on Suomen neljänneksi tärkein vientimaa, merkittävä osa myös muun euroalueen viennistä suuntautuu rapakon taakse.

– Reaalitaloudenkin puolella tunnelmat tarttuvat yllättävän nopeasti Amerikasta Suomeen, Uotila sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?