20020859 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Pörssin ahdinko leikkaa rahoitusalalta joka kuudennen työpaikan

Suomalaisista finanssilaitoksista häviää tänä vuonna noin 500 työpaikkaa

17.10.2002 20:05

Joka kuudes rahoitusalan työpaikka häviää tänä vuonna. Arvopaperivälittäjien yhdistyksen toimitusjohtajan Markku Savikon mukaan 500 työntekijää saa joko lähtöpassit tai vaihtaa toimialaa. Alkuvuonna rahoitusbisnes työllisti vielä noin 3000 ihmistä.

Suhteellisesti eniten työntekijöitä vähennetään pankkiiriliiketoiminnoista. Helsingin pörssin suurin välittäjä Nordea Securities käy parhaillaan yt-neuvotteluja. Nordeasta kerrotaan, että Suomen pankkiiriliiketoiminnoista henkilöstöä irtisanotaan tai lähtee luonnollisen poistuman kautta 40 prosenttia. Vielä alkuvuonna työntekijöitä oli 112.

Nordea Securities -pankkiiriliikkeeseen kuuluvat osakevälitys ja -tutkimus sekä corporate finance- eli yritysjärjestelytoiminnot.

Myös takavuosien suuri rekrytoija Evli Pankki käy yt-neuvotteluja. Ensimmäisessä aallossa irtisanottiin 30 työntekijää, ja nyt syksyllä saa lähteä vielä 60 henkilöä.

Taloussanomien keräämien tietojen mukaan suurimmat Helsingissä toimivat investointipankit vähentävät tänä vuonna runsaat 200 työntekijää.

Eilen yrityskaupan julkistaneen Evlin toimitusjohtaja Henrik Andersin myöntää, että varsinkin osakevälitys on selvässä murroksessa.

– Paljon siitä työstä on nyt koneellistettu, varsinkin selvityspuolella. Mutta perinteinenkin meklarin työ on muuttunut paljon: osto- ja myyntitoimeksiannot menevät automaattisesti koneelle, kun aikaisemmin tarvittiin meklaria välissä. Meilläkin on paljon porukkaa siirretty osakevälityksestä varainhoitoon.

Osakemarkkinoidenlama syö palkkoja

Pörssikaupan räjähdysmäinen kasvu viime vuosikymmenen lopulla paisutti alan kustannusrakennetta ja henkilöstömäärää voimakkaasti. Monet välittäjät pelkäävät, että uudet ja suuremmat irtisanomiset ovat edessä ensi vuonna, elleivät osakemarkkinat ala elpyä.

FIM Pankkiiriliikkeen toimitusjohtaja Jan Forsbom muistuttaa, että meklareiden välityspalkkiot on sidottu osakkeiden arvoon.

– Kappalemääräinen vaihto ei niinkään ole tänä vuonna supistunut, mutta palkkiot tietysti ovat, Forsbom sanoo.

Tänä vuonna Helsingin pörssin kehitystä kuvaava Hex-yleisindeksi on pudonnut noin 30 prosenttia. Pörssin markkina-arvo on kutistunut noin 148 miljardiin euroon.

FIM on saneerannut kymmenen prosenttia työvoimastaan.

– Jos elpymistä ei tapahdu eikä kaupankäynti piristy, on ihan selvää, että henkilöstön vähennykset jatkuvat ensi vuoden puolella, Forsbom toteaa.

Myös Enskilda Securitiesin Suomen-toiminnoista vastaava Antti Mäkinen vahvistaa, että kustannusten leikkaamista jatketaan, elleivät markkinat käänny. Hänen mukaansa työntekijöitä hakeutuu pois alalta myös oma-aloitteisesti.

– Automaattista poistumaa on selvästi näkyvissä. Monen mielestä alalla on selvästi vähemmän kivaa kuin pari vuotta sitten.

Meklarit tuntevat pörssin taantuman myös omassa taloudessaan: iso osa palkoista maksetaan pankkiiriliikkeen tulokseen sidottuina bonuksina. Karkean arvion mukaan palkat ovat pudonneet kolmanneksen parhaista vuosista.

Maailmalla jyllääsama trendi

Maailmalla rahoitusalalta on hävinnyt kymmeniä tuhansia työpaikkoja. Suomen länsinaapurissakin joudutaan irtisanomaan arviolta neljännes alan työntekijöistä. Useimmat ruotsalaiset investointipankit toimivat myös Suomessa, joten irtisanomiset heijastuvat myös tänne.

Eniten ruotsalaisista investointipankeista ovat toistaiseksi ilmoittaneet irtisanovansa Enskilda Securities, Carnegie, Handelsbanken Securities sekä Swedbank.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?