20020686 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Saksa kiristää verotusta

16.10.2002 16:40

Saksan sosiaalidemokraatit ja vihreät päättivät hallitusneuvotteluissa kiristää yritysten ja sijoittajien verotusta. Saksa aikoo leikata julkisia menoja ja kasvattaa lainanottoa. Uuden hallituksen linjaus näkyy koko EU:n alueella maiden välisessä verokilpailussa. Saksan veroratkaisu saattaa ainakin lyhyellä aikavälillä vähentää paineita yritysverotuksen muutoksiin myös Suomessa.

Verojen kiristyksessä on osin kyse veropohjan laajentamisesta. Nykyisen lainsäädännön mukaan saksalaiset suuryritykset eivät käytännössä maksa lainkaan veroja, koska ne voivat vähentää verotettavasta tuloksestaan takavuosina syntyneet tappiot. Muutoksen jälkeen tappioita voi vähentää vain seitsemän viimeisen vuoden osalta.

Vähennyksistä huolimatta yrityksen on maksettava veroa vähintään puolesta tulostaan. Myös tehdasteollisuuden energiaveroja korotetaan asteittain. Yksityissijoittajat joutuvat tulevaisuudessa maksamaan osakemyynneistä saamistaan voitoista veroa. Tähän saakka myyntivoitto on ollut verotonta, jos on omistanut osakkeet vähintään vuoden ajan.

Veronkiristysten ja julkisten menojen leikkausten avulla Saksa aikoo pitää kiinni Emu-maiden yhteisesti sopimasta vakaus- ja kasvusopimuksesta. Toimet hidastavat osaltaan talouskasvua, mutta Saksan julkinen talous on niin huonossa kunnossa, että verojen kiristäminen oli odotettavissa. Apua kasvun vauhdittamiseksi haetaan muun muassa rahapolitiikasta ja Saksan valtiovarainministeri Hans Eichel toivoo Euroopan keskuspankin (EKP) laskevan korkoja. EKP:n koronlaskuhaluja hillitsee kuitenkin muun muassa Ranskan ja muutaman muun jäsenmaan aikeet kasvattaa julkisia menoja enemmän kuin vakaussopimus sallisi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?