200207736 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Paljon pulloja nähnyt toimitusjohtaja

Julkaistu: 15.10.2002 16:44

Kierrätys on lähellä A-Pullon toimitusjohtajan sydäntä

Kari Hyrkkään ura A-Pullo Oy:n toimitusjohtajana elokuun alussa alkoi sirpaleisesti, kun Hyrkäs kaatui moottoripyörällä ja mursi nilkkansa. Nyt hän on palannut takaisin työpaikalleen Rajamäelle tehtyään pari kuukautta jalka kipsissä etätöitä kotonaan.

A-Pullo on Altian tytäryhtiö ja huolehtii alkoholijuomapullojen kierrätyksestä Suomessa. Yrityksen perustoimintaan kuuluu tyhjien pullojen noutaminen Alkoista, ruokakauppojen ja Alkojen yhteispalvelupisteistä sekä ravintolatukuista. Pullot lajitellaan ja kierrätetään Rajamäen tehtaalla ja toimitetaan käyttäjille, joita ovat omistajien lisäksi tilaviinin valmistajat. A-Pullon kautta kulkee 60 miljoonaa pulloa vuodessa.

– Suomessa syntyisi vuodessa yli 20 miljoonaa kiloa enemmän lasijätettä, jos A-Pulloa ei olisi, Hyrkäs havainnollistaa.

A-Pullon toimitusjohtajana Hyrkkäällä on 26 työntekijän yritys luotsattavanaan. Liikevaihtoa kertyi viime vuonna noin 23 miljoonaa euroa. A-Pullo perustettiin vuoden 1997 alussa. Sen omistavat Marlista ja Chymoksesta muodostettu Scanfrenz, Lignell & Piispanen, Pramia ja Primalco, jotka kaikki valmistavat alkoholijuomia.

Kari Hyrkkäällä on lähes kolmenkymmenen vuoden kokemus elintarvike- ja juomateollisuudesta. Hän aloitti työuransa diplomi-insinööriksi valmistumisensa jälkeen vuonna 1976 Jalostajalla. Muina työnantajina ovat olleet muun muassa Raision Tehtaat, Marli ja Hartwall.

Hyrkäs tuli vuonna 1997 alkoholijuomien tuotantoa, markkinointia ja vientiä harjoittavaan Primalcoon, joka sulautettiin tämän vuoden toukokuussa emoyhtiö Altia Oyj:hin. Hänen sivutoimenaan on edelleen Altian alkoholijuomatuotannon teknisen johtajan työt.

Uransa aikana paljon pulloja nähneen toimitusjohtajan oma suosikkipullo on saksalainen uudelleentäytettävä kolmen litran ruskea lasipullo. Pullossa on suuri suu, patenttikorkki ja tinakahva.

Kierrätys on suosittua Suomessa

Hyrkäs iloitsee suomalaisten innosta kierrättää pulloja ahkerasti. Palautusasteet ovat Suomessa huippukorkeat.

– Olen tyytyväinen myös siihen, että EU:n kierrätys- ja hyötykäyttötavoitteet ovat kiristymässä, mikä suosii A-Pullon toimintaa. Elintarvikepakkausten uudelleen käytön lisääntyminen Euroopassa on sekin askel kohti oikeaa kehitystä.

Kuluttajat haluavat vielä toistaiseksi ostaa alkoholijuomansa lasipulloissa. Lasipullot ovat Hyrkkään mukaan parhaita säilyttämään juoman, koska lasi ei päästä läpi ilmaa eikä siitä irtoa hajua eikä makua. Kevyet ja särkymättömät muovipullot ovat jo vallanneet virvoitusjuomat, vaikka ne naarmuuntuvat helpommin kuin lasipullot ja haurastuvat pesuissa. Muovipullot saattavat ajan mittaan valloittaa myös myös alkoholijuomat.

Alkoholijuomiakin pakataan nykyisin kertakäyttöisiin muovipulloihin, joita myydään esimerkiksi lentokoneissa ja tax-free-myymälöissä.

– A-Pullon haaste on mukautua tulevaisuudessa kuluttajien toiveisiin ja ryhtyä kierrättämään myös muovipulloja, jos ne yleistyvät alkoholijuomien pakkauksina, Hyrkäs sanoo.

Hyrkkään lempiharrastus on moottoripyöräily. Hänellä on ollut pyörä viisi vuotta ja kilometrejä on kertynyt kotimaankiertueilta elokuisen onnettomuuden jälkeenkin jo kolmisentuhatta. Lisäksi Hyrkäs käy kuntosalilla, pyöräilee ja hiihtää.

Koti on Turussa, ja perheeseen kuuluvat vaimo ja kaksi aikuista lasta. Suku kasvaa kuukauden sisällä, kun tytär tekee Hyrkkäästä papan. Tyytyväinen hymy tulevan isoisän kasvoilla paljastaa, että lapsenlapsi on hyvin odotettu.

Tuoreimmat osastosta